Go to Top

Primerjava plač zdravstvenih delavcev po Evropi

Primerjava plač v zdravstvenem sektorju v Sloveniji in drugod hitro pripelje do ugotovitve, da ponekod za isto delo zaslužijo mnogo več. Ponekod so tako že začetke pozicije zelo dobro stimulirane.

Informativni izračun plače

Razmišljate o tem, da bi povečali svoje prihodke? Ste že razmišljali o samozaposlitvi? Na DATA točki “SPOT Registracija” je ustanovitev podjetja brezplačna. Preden se odločite za ustanovitev podjetja, se lepo vabljeni na naše izobraževanje o prednostih in slabostih samozaposlitve, kjer izveste, na kaj morate biti pozorni za uspešno poslovanje. K uspešnem poslovanju pa vam pripomore tudi naš računovodski servis z dolgoletnimi izkušnjami. Pišite nam na [email protected].

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Po Evropi primanjkuje zdravstvenega kadra!

Ruralna Francija že desetletje praktično nima zdravnikov! Že kraji, ki so le 100 km oddaljeni od Pariza, nimajo praktično nobenega zdravnika specialista ali celo zobozdravnika. Navkljub dvakrat večjemu številu zdravnikov kot leta 1980, pomanjkanju botruje izrazit trend gravitiranja v večja mesta. V Franciji se tako celo govori o reformah, ki bodo od zdravnikov zahtevale, da 5 let po dokončanju šolanja delo opravljajo strogo tam, kjer jih potrebujejo. Tudi v Nemčiji primanjkuje medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov in negovalcev. Kadrovsko pomanjkanje tam rešujejo z zaposlovanjem delavcev iz drugih držav.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Primerjava plač za zdravstvene delavce povzroča pravo evforijo!

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Primerjava plač za zdravstvene delavce pokaže na velike razlike med evropskimi državami. V sosednji Italiji tako poročajo o izredno dobrih ponudbah. Tam poleg 3.200 evrov bruto visoke plače za delo medicinske sestre ponudnik nudi tudi urejeno namestitev. V Avstriji diplomirana medicinska sestra dobi 13. in 14. plačo, dodatke za nočno delo in 2400 evrov bruto plače. V Nemčiji medicinske sestre zaslužijo minimalno 2.100 evrov neto, poleg tega pa dobijo tudi dodatke za nočno delo. Tudi negovalcem je v Nemčiji bolje – ponekod je obljubljena mesečna plača 1.530 evrov neto.

Primerjava plač pokaže, da so pri nas plače veliko nižje. Primerjava plač na veliko razliko pokaže že pri začetnih plačah. Srednje medicinske sestre namreč pri nas dobijo približno 700 evrov neto, diplomirane pa okoli 900 evrov.

BRUTO NETO PLAČA

Primerjava plač med zdravniki po državah EU-ja

Tudi primerjava plač zdravnikov pokaže na velike razlike med državami. Zdravnikom specialistom tako v Franciji ponujajo 5.000 evrov povprečne neto plače. Podobna je začetna plača v Nemčiji, a se tam po treh letih ta poviša na 6.000 ali celo 8.000 evrov – odvisno od specializacije. Na Danskem so te plače še višje. Tako je tam minimalna plača za zdravnika višja od 7.000 evrov.

Pravni nasvet

Korona kriza je poglobila zahteve po boljšem plačilu

V Franciji je vlada poleti zaradi korona krize dosegla odmeven sporazum, s katerim so močno višali plače zaposlenim v zdravstvu. Nedavno je bilo obljubljeno tudi povišanje plače zdravstvenim delavcem na Škotskem, v preostalem delu Združenega kraljestva pa se pripravljajo na stavke.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja