Go to Top

Preverite potencialnega poslovnega partnerja

Preverite potencialnega poslovnega partnerja še preden stopite v posel z njim!

Preverite potencialnega poslovnega partnerja s pomočjo lanskih poslovnih poročil, ki so bila v začetku maja objavljena na AJPES-ovi spletni strani. To je vsekakor pomemben korak pri iskrenosti med vami in vašim poslovnim partnerjem. Enako lahko storite v primeru vaših rednih naročnikov.

Informativni izračun plače

Preverite potencialnega poslovnega partnerja s preverbo izkaza uspeha

Nikakor ne predvidevajte, da bo podjetju šlo enako dobro, kot prejšnja leta. Slabo je, če ima ta več kratkoročnih posojil, kot ima kratkoročnega premoženja. Prvo opozorilo je torej likvidnost. Omenjeno lahko vsekakor preverite pri letnih poročilih podjetja, ki so objavljene na AJPES-ovi spletni strani.

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Ko preverite potencialnega poslovnega partnerja ne pozabite na popis premoženja!

Gre za vse premoženje, s katerim družba razpolaga. To so patentne pravice, nepremičnine, terjatve za že izdane račune, finančne naložbe in denar na banki. Če ima podjetje veliko kratkoročnih finančnih naložb, je možno, da te niso unovčljive. Preverite tudi, koliko je kratkoročnih terjatev. Lahko stranke temu podjetju slabo plačujejo, kar je slab znak poslovanja.

računovodsko svetovanje

Popis virov premoženja

Celoten popis virov, s katerimi je podjetje premoženje kupilo sestavljajo kapital, posojila in kratkoročne poslovne obveznosti.  Razmerje med neto dolgom in denarnim tokom podjetja vam v grobem pokaže finančno stabilnost podjetja.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Skrita hiba tekočega poslovanja so odpisi poslovnih sredstev ter drugi prihodki in odhodki. Ker gre za enkratne dogodke, kot na primer subvencije, te niso del tekočega poslovanja. Če je teh veliko, se morate pozanimati, kje so nastali.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Seštejte vse, kaj prinaša denar in odštejte vse stroške, ki jih mora podjetje plačati. Rezultat primerjajte še z njihovimi dolgovi in ugotovite, koliko let potrebuje podjetje, da vse odplača. Če imate pomisleke, se umaknite ali dobro zavarujte posel s tem podjetjem.

Pripravila Maja Bohar

 


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja