Go to Top

Preusmeritev elektronske pošte bivšega zaposlenega prepovedana

Preusmeritev elektronske pošte in uporaba službenega elektronskega naslova bivšega zaposlenega po prenehanju delovnega razmerja je nezakonita.

Sodišče je pritrdilo stališču Informacijskega pooblaščenca, da delodajalci ne smejo preusmerjati e-pošte oziroma ohranjati aktivnih elektronskih naslovov bivših zaposlenih. Informacijski pooblaščenec je namreč oglobil delodajalca in njuni odgovorni osebi, ker sta preusmerila službeno e-pošto nekdanje zaposlene na drug e-naslov zaposlene.

Preusmeritev elektronske pošte

Delodajalca sta trdila, da je bila preusmeritev e-pošte bivše zaposlene potrebna za zagotovitev kontinuitete dela in poslovne komunikacije s strankami, kupci in poslovnimi partnerji.

A informacijski pooblaščenec je odločil, sodišče pa se je strinjalo, da strinjanje bivše zaposlene z obdelavo njenih osebnih podatkov, torej e-naslova, ni dovolj, ampak bi se morali s tem strinjati tudi vsi pošiljatelji e-sporočil na ta e-naslov. Tako naslovnikov kot pošiljateljev elektronski naslov je v skladu z določili Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) osebni podatek, ki ga ni dovoljeno obdelovati.

Sodišče je, kot so zapisali v uradu Informacijskega pooblaščenca, ocenilo, da bi delodajalec lahko zagotovil kontinuiteto dela na drug zakonit način, brez poseganja v komunikacijsko zasebnost posameznikov. Svetujejo, da bi lahko ukinil e-naslov bivše zaposlene in hkrati pripravil avtomatsko obvestilo o neobstoju e-naslova s preusmeritvijo na drug kontakt v podjetju.

V uradu Informacijskega pooblaščenca pravijo, da gre za enako kršitev tudi v primeru, če delodajalec preusmerja e-pošto še zaposlenega delavca.

Globa za take preusmeritve je 4.170 evrov za pravno osebo ali samostojnega podjetnika ter 830 evrov za odgovorno osebo pravne osebe.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja