Go to Top

Prenova eDavkov: jutri premiera

Obsežna prenova eDavkov, ki jo bodo občutile tako pravne kot tudi fizične osebe, bo v obliki prvih sprememb vidna ta konec tedna. Sicer prenova eDavkov poteka v več fazah.

Finančna uprava RS (FURS) se je najprej lotila grafične prenove eDavkov. Prenova eDavkov je zajela tudi strukturo strani. Do informacij bodo zavezanci po novem dostopali preko nove sheme opisa storitev. Na enem mestu bodo imeli opis storitve, ki jih bo vodila do oddaje obrazca. Zato bodo s spletne strani postopoma umikali obrazce. Tako imenovani zaprti del eDavkov, ki ga povečini uporabljajo podjetniki in podjetja, je zaenkrat deležen grafične prenove.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Številne vidike poslovanja s FURS-om novim podjetnikom predstavijo že izkušeni svetovalci na VEM točki Data, kjer lahko hitro in brezplačno ustanovite podjetje. Poslovanje s FURS-om je namreč za mnoge sveže podjetnike kar velik zalogaj. Med drugimi podjetnikovimi obveznostmi vam ga predstavimo na brezplačnem seminarju Podjetnik sem – kaj pa zdaj?

Prenova eDavkov se nadaljuje

S tem pa prenova eDavkov še ne bo zaključena. Konec leta bo fizičnim osebam na voljo mobilna aplikacija eDavki. Med novimi funkcionalnostmi bo mobilna aplikacija ponujala tudi personaliziran koledarček, preko katerega bodo zavezanci prejemali obvestila o svojih konkretnih obveznostih in pravicah.

V naslednjem letu se bo začela tehnična prenova eDavkov. Pri tem bodo postopoma uvajali številne poenostavitve, ki bodo zavezancem olajšale uporabo sistema. Med novostmi tako med drugim načrtujejo storitev za spletno prijavo in e-podpis SI-PASS, na podlagi katerega bodo lahko sistem eDavki nemoteno uporabljali vsi davčni zavezanci, ne glede na to kakšen računalnik ali operacijski sistem uporabljajo.

Prenova eDavkov bo podjetjem in podjetnikom v prihodnje omogočila tudi oddajanje davčnih obračunov. Samo še letos so jih morali za zaslužke v lanskem letu oddati prek programov Silvester Pelias (za pravne osebe) oziroma Silvester Fineus za s.p.-je.

Vam elektronsko davčno poslovanje dviguje pritisk? Pri tem vam je lahko dober računovodja v veliko pomoč. Na Dati pa vam lahko pomagajo tudi naši izkušeni davčni svetovalci.

eDavki za fizične osebe bolj enostavni

Sicer pa lahko fizične osebe brez dejavnosti že zdaj vrsto napovedi (obresti, najemnine, kapitalske dobičke, ugovor na informativni izračun dohodnine…) oddajo prek eDavkov tudi brez digitalnega certifikata. Registrirajo se z uporabniškim imenom in geslom prek računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega telefona.

Na FURS-u ocenjujejo, da tudi zaradi omenjenih novosti sistem eDavki vsako leto uporablja več davčnih zavezancev. Trenutno eDavke uporablja več kot 50.000 fizičnih oseb. Letos je denimo vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane (za izračun uporabite naš kalkulator) preko sistema eDavki oddalo 40.196 zavezancev – 82,5 % več kot leto prej. Pričakujejo, da se bo trend povečanja uporabe sistema eDavkov še stopnjeval. Podjetniki in podjetja pa morajo s FURS-om tako ali tako poslovati elektronsko na podlagi zakona.

Vir: FURS

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja