Go to Top

Predlog pokojninske reforme: katere spremembe so predlagane?

Predlog pokojninske reforme naj bi bil vložen v zakonodajni postopek na začetku prihodnjega leta. Glavni poudarek reforme je, da zavarovalna doba ostane nespremenjena. O vprašanju starostnih pogojev se predlog še usklajuje. Po začetnih neformalnih razpravah bodo stekla tudi uradna pogajanja o predlogu reforme. Poglejmo glavne poudarke predloga pokojninske reforme. Nič pa se ne spreminja glede dejstva, da lahko tudi upokojenci ustanovijo podjetje oziroma ostanejo lastniki podjetja po upokojitvi. Za termin registracije nas lahko pokličete na 01/600 15 30 ali pišete na data@data.si.

Ustanovitev podjetja

Predlog pokojninske reforme – zavarovalna doba ostaja nespremenjena

Po izhodiščih predloga pokojninske reforme 40 let zavarovalne dobe ostaja kot pogoj za upokojitev. Starostni pogoji za upokojitev pa so še stvar dogovora.

Izračun plače

Predlog pokojninske reforme – postopen dvig zakonsko določene starostne meje

Portal N1 poroča, da interna vladna gradiva vsebujejo predlog za postopen dvig zakonsko določene starostne meje za pridobitev pravice do starostne pokojnine s 60 na 62 let oziroma s 65 na 67 let, od leta 2028 naprej, za tri mesece na leto do leta 2035. Obdobje zavarovalne dobe, 40 let, ostaja nespremenjeno.

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Ustanovitev podjetja
Kilometrina 2024

Predlog pokojninske reforme – dvig odmernega odstotka

Po poročanju portala N1 je prvotna različica predloga vključevala dvig odmernega odstotka s 63,5 odstotka na 68 odstotkov. V skladu z novim predlogom, o katerem je poročal Radio Slovenija, naj bi trenutni predlog dvigoval odmerni odstotek s 63,5 na 65,5 odstotka.

Regres 2024

Predlog pokojninske reforme – spremembe pri indeksaciji

Po sedaj obstoječi zakonodaji se pokojnine trenutno usklajujejo 60-odstotno z rastjo povprečne plače v preteklem letu in 40-odstotno s povprečno letno inflacijo. Po prvotnem predlogu bi se od leta 2027 začelo razmerje v korist plač zmanjševati in do leta 2033 doseglo razmerje 70 : 30 v prid inflacije. Po novem predlogu bi se vsaki dve leti delež rasti plač v formuli usklajevanja zmanjšal za 10 odstotnih točk, dokler ne doseže razmerja 20 : 80 v letu 2033, ki ostane v veljavi do leta 2035.

Dnevnice 2024

Predlog pokojninske reforme – izenačitev višine prispevnih stopenj za delodajalce in delojemalce

Vlada, po poročanju N1, predlaga izenačitev višine prispevnih stopenj. Prispevna stopnja delodajalca bi se postopoma zviševala, medtem ko bi se prispevna stopnja zavarovanca znižala, in sicer od leta 2026 do leta 2034.

Prispevki za s.p. za 2024

Predlog pokojninske reforme – dvig vdovskih pokojnin

Med drugim vlada predlaga tudi dvig vdovskih pokojnin, spremembo načina usklajevanja pokojnin, samodejno vključitev v drugi steber ter zvišanje zavarovalne osnove za samostojne podjetnike. Prav tako je napovedana preučitev uvedbe novih virov financiranja pokojninske blagajne.

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja