Go to Top

Predlog novele zakona o gospodarskih družbah je v javni razpravi!

Predlog novele zakona o gospodarskih družbah

Predlog novele zakona o gospodarskih družbah je v javni razpravi do 18. julija 2022. Kaj prinaša predlog novele zakona o gospodarskih družbah? Mimogrede, če želite tudi vi ustanoviti podjetje (s.p. ali d.o.o.) lahko to storite na naši DATA točki! Termin registracije podjetja lahko rezervirate tudi prek spletnega obrazca ali pa nas pokličite na 01/600-1530!

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Predlog novele zakona o gospodarskih družbah – kaj prinaša novela?

Z gospodarskega ministrstva so sporočili, da je do 18. julija 2022 v javni razpravi osnutek za predlog novele zakona o gospodarskih družbah (novela ZGD-1L). S to novelo se bosta v slovenski pravni red delno prenesli direktiva s področja uporabe digitalnih orodij na področju prava družb (t.i. digitalizacijska direktiva) ter direktiva glede čezmejnih preoblikovanj, združitev ter delitev (t.i. mobilnostna direktiva). Mimogrede, nedavno smo pisali o zakonodaji, ki jo morajo poznati (bodoči) podjetniki.

Informativni izračun plače

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v 2022?

Predlog novele zakona o gospodarskih družbah – digitalizacijska direktiva

S t.i. digitalizacijsko direktivo želijo normativno podpreti v celoti spletno ustanovitev kapitalskih družb, spletno registracijo podružnic tujih podjetij in spletni vpis dokumentov ter informacij v sodni register. Pomembna novost pri vsem tem je ta, da se vlagatelji ne rabijo osebno zglasiti pri katerem koli organu. Predlog novele zakona o gospodarskih družbah ureja tudi pravila izmenjave podatkov o prepovedi opravljanja funkcije direktorja med pristojnimi organi članic EU in Evropskega gospodarskega prostora.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Predlog novele zakona o gospodarskih družbah – mobilnostna direktiva

Na podlagi t.i. mobilnostne direktive pa se bodo dopolnila pravila o čezmejnih združitvah kapitalskih družb. Hkrati se bodo določila nova pravila o čezmejnih delitvah in čezmejnih preoblikovanjih kapitalskih družb. Te do sedaj niso bila urejena. Predlog novele zakona o gospodarskih družbah med drugim prinaša tudi zagotovitev trajne podlage za izvedbo virtualnih skupščin delničarjev v delniških družbah, ki so že lahko izvajale v času epidemije covida-19 kot začasni ukrep.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Posredujete lahko komentarje in predloge

Predlog novele zakona o gospodarskih družbah lahko najdete na portalu eDemokracija na tej povezavi. Strokovna in druga javnost lahko komentarje in predloge na osnutek predloga zakona odda preko portala. Komentarji se bodo sprejemali do 18. julija 2022.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja