Go to Top

Predčasno poplačilo kredita – pripada vam delno vračilo stroškov!

Predčasno poplačilo kredita pomeni, da so kreditojemalci upravičeni do delnega povračila skupnih stroškov kredita. Tega se marsikateri kreditojemalec ni zavedal, sedaj pa je Banka Slovenije s sporočilom za javnost poskrbela, da bo to jasno tako bankam kakor tudi kreditojemalcem.

V primeru, da potrebujete pomoč pri razumevanju zakonodaje so vam na voljo pravni svetovalci podjetja Data. Naročite se na posvetovanje preko telefonske številke 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Predčasno poplačilo kredita – kakšne so pravice kreditojemalcev?

Zakon o potrošniških kreditih (ZPotK-2) v 22. členu določa, da je kreditojemalec upravičen do povračila stroškov zaračunanih ob sklenitvi kreditne pogodbe v primeru predčasnega poplačila kredita. Kreditodajalec mora potrošniku brezplačno in razumljivo predstaviti zmanjšanje obresti in drugih stroškov ter razliko vrniti potrošniku. V Banki Slovenije so tudi sporočili, da pričakujejo, da bodo banke to v prihodnosti počele transparentno ter da sami to podrobno nadzorujejo. Sploh pa se lahko kreditojemalci poslužijo tudi pomoči finančnih svetovalcev podjetja Data, ki poskrbijo, da potrošniki uveljavijo vse svoje finančne pravice.

Kakšen regresa vas čaka v 2023?

pravno svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Predčasno poplačilo kredita – v katerih primerih vrnitev stroškov ni mogoča?

Predčasno poplačilo kredita omogoča potrošniku, da vloži zahtevek za povračilo stroškov, ki so nastali ob odobritvi kredita. Vendar pa mora potrošnik zahtevo vložiti v roku 5 let od dneva predčasnega poplačila kredita, sicer njegovo upravičenje do povračila teh stroškov zastara. Prav tako pa lahko potrošniki zahtevajo vrnitev stroške samo za kreditne pogodbe, ki so bile sklenjene po 7. avgustu 2010. Za kreditne pogodbe, ki so bile sklenjene pred tem datumom, ta ureditev ne velja.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Predčasno poplačilo kredita – do povračila katerih stroškov potrošnik ni upravičen?

Kreditojemalec je ob predčasnem poplačilu stroškov upravičen do vračila sorazmernega dela vseh skupnih stroškov, ki so nastali ob odobritvi kredita. Ni pa upravičen do:

  • Notarskih stroškov;
  • Nekaterih zavarovalnih premij;
  • Stroškov povezanih z vpisom v zemljiško knjigo;
  • Stroškov, ki so jih zaračunale tretje osebe za že opravljanje storitve.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Kako se obračuna znesek povrnjenih stroškov?

Znesek povrnjenih stroškov se izračuna tako, da se od zneska sedanje vrednosti obveznosti predčasnega poplačila kredita odšteje sedanja vrednost pogodbenih obresti. Za konkretni izračun se morajo kreditojemalci obrniti na poslovno banko, s katero so sklenili pogodbo. So pa v sporočilu za javnost iz Banke Slovenije sporočili, da bi morale imeti banke te informacije že na spletnih straneh, prav tako pa morajo biti informacije del vseh novih kreditnih pogodb.

Za vse podjetniške potrebe se lahko obrnete na podjetniške svetovalce podjetja Data. Pišite te nam na data@data.si ali pa nas pokličite na telefonsko številko 01/600-1530 in se naročite na posvetovanje.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja