Go to Top

Praznik dela ali 1. maj v Sloveniji poznamo že od leta 1890!

Praznik dela – dan, ki ga praznuje dobršen del sveta, čeprav ne nujno na isti dan!

Praznik dela, po naše, je ponekod drugod poznan kot mednarodni dan dela. Praznik dela je praznik namenjen praznovanju pravic delavcev in delovnega razreda. Po čem si bomo zapomnili praznik dela v letošnjem letu? Po dveh letih končno tudi kresovanja in proslave!

Informativni izračun plače

Praznik dela izvira iz delavskega gibanja v 19. stoletju

Namen praznika dela je prvotno v spomin krvavih demonstracij v ZDA iz leta 1886, poznane kot Haymarketski izgred. Izgred se je pričel nekaj dni po pričetku prvega zborovanja, kjer so delavci zahtevali osem urni delavnik. Datum 1. maj je bil naknadno izbran leta 1889 iz političnih razlogov s strani marksističnega mednarodnega kongresa socialistov.

Letni dopust 2022 – kaj morate vedeti glede dopusta?

pravno svetovanje

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Praznik dela je dela prost dan v več kot 160 državah sveta!

Kot praznik se 1. maj obeležuje po več državah v Afriki, Južni Ameriki, Oceaniji, ponekod po Aziji ter predvsem v Evropi. Zanimivo, da praznik dela ni dela prost dan povsod v Evropski uniji. Prost dan tako recimo ni na Danskem in Nizozemskem. Prav tako pa ni prost dan v nekaterih švicarskih kantonih. Kot zanimivost – v Franciji je praznik dela edini dan v letu, na katerega je zahtevano, da delavci (če jim narava dela le to dopušča), zapustijo svoja delovna mesta.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Ni pa praznik dela praznovan v državah, ki jih najbolj povezujemo s kapitalizmom!

V Združenem kraljestvu, Združenih državah Amerike in Kanadi običajno ne praznujejo praznika dela, ampak t.i. »Labour day«. Ta nastopi bodisi prvi ponedeljek po prvem maju ali na prvi ponedeljek v septembru. Tudi v Avstraliji se dejanski datum razlikuje glede na državo. V Novi Zelandiji pa je v oktobru.

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?

Praznik dela v letošnjem letu zaznamujejo …

Letos bo pri nas praznik dela obeležen z okoliščinami kot so nova davčna razbremenitev plač in rekordno nizka brezposelnost. Letošnje leto pa si bomo zapomnili tudi po stavki v zdravstvenem in vzgojnem sektorju ter močno rastoči inflaciji. V slovenskih deželah so praznik dela prvič praznovali leta 1890. Letos pa imamo po dveh letih v Sloveniji ponovno tudi prvomajska kresovanja in proslave.

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja