Go to Top

Posojila se prično »zares« in bolj izrazito dražiti z julijem!

Posojila so v dobri meri odvisna od obrestne mere ECB, ki se napovedano zvišuje!

Posojila oz. ceno izposoje denarja, v večji meri diktira višina ključnih obrestnih mer Evropske centralne banke (ECB). Ta je napovedala prvo resno zvišanje v juliju. To zvišanje bo praktično prvo v desetletju! Kako bo to vplivalo na umirjanje vročega trga nepremičnin v Sloveniji? Če pa potrebujete pomoč pri tolmačenju kupo-prodajne pogodbe, se lahko obrnete na naše pravne svetovalce! Za termin plačljivega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Posojila se dražijo, šest-mesečni Euribor je že pozitiven!

ECB je pričel z popuščanjem ekspanzivne monetarne politike. S prvim julijem bo tako končala svoj obsežen program nakupovanja vrednostnih papirjev. Na svojem rednem zasedanju, 21. julija, pa bo ECB tudi napovedano dvignila svoje ključne obrestne mere za  25 bazičnih točk oz. 0,25 odstotne točke. To napoved že v neki meri odseva rast Euribor-ja.

To je prvi napovedan dvig od leta 2011, a ECB s tem ne bo niti zares pričel. ECB je napovedala postopno a redno dvigovanje ključnih obrestnih mer do konca leta – postopoma po 25 odstotnih točk. To povečevanje po sistematično in potekalo praktično do maja naslednje leto. S tem dvigovanjem naj bi ECB skušal zajeziti inflacijska tveganja, ki pestijo države evra.

Informativni izračun plače

ECB bo dvignila obrestno mero za posojila, ker skuša zajeziti inflacijo

Napovedano dvigovanje bo obrestno mero dvigovalo postopoma, v skladu z inflacijskimi projekcijami in tveganji. Naj opomnimo, da je eden izmed glavnih ciljev centralne banke, da vzdržuje inflacijo na tarčni srednje-ročni stopnji. Ta bi se morala gibati pri 2 %. Glede tega pogoja je seveda ukrepanje na mestu. Inflacija bi se naj po napovedih banke same v evro območju letos gibala pri 6,8 %. Najbolj je bila zaznana prav pri dražitvi hrane in ceni energentov. Napovedi za naslednje leto pa tičijo pri 3,5 %. Tarčna stopnja za inflacijo naj bi bila po napovedih ECB dosežena v prvem četrtletju 2024!

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

podjetniško svetovanje

Informativni izračun za normirance

Zakaj ECB ni dvignila obrestnih mer in cene za posojila že prej?

Razlog v zamiku ECB je moč iskati v drugih ciljih, ki jih kot centralna banka more zasledovati. Ta je med drugim tudi približevanju k polni zaposlenosti držav članic EU.

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?

Bolj restriktivna monetarna politika bo zvišala obrestno mero za posojila in nekoliko znižala gospodarsko rast!

Pričakovati je tako mogoče padec cen delnic in zvišanje stroškov zadolževanja držav. A ni vse tako črno, kakor morda to izgleda na prvi pogled. Zadnje poročanje ECB omenja, da bo območje evra najverjetneje se izognilo možnosti recesije v letošnjem letu. Gospodarska rast naj bi v tretjem četrtletju celo poskočila

Preberite tudi – Koliko bo znašala minimalna plača v 2022?

 

Predstavnica ECB je omenila tudi možnost bolj izrazitih »izrednih« zvišanj v primeru poslabšanj kazalnikov povezanih z gibanjem inflacije.

Pomemben podatek glede aktivnosti gospodarstva je tudi dejstvo, da se je dvignila donosnost obveznic. Slovenske obveznice so dvignile svojo donosnost za 1,6 odstotne točke. Desetletne nemške obveznice pa so se zvišale za 1,2 odstotne točke.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja