Go to Top

Poslovne enote ne smemo enačiti s podružnico!

Poslovne enote ali podružnice?

Poslovne enote in podružnice niso enaki pojmi. Kakšne so razlike, ko gre za poslovne enote in podružnice? Kaj boste registrirali, če boste odprli dislocirano enoto svojega d.o.o. ali s.p. na drugi lokaciji?

Ustanovitev podjetja na DATI je hitra in enostavna!

Poslovne enote se registrirajo takrat, ko matično podjetje opravlja svojo dejavnost drugje!

Za poslovne enote velja, da so del družbe, ki opravlja na istem ali drugem naslovu različno ali isto dejavnost kot matična družba. Tak primer je recimo podjetje, ki ima proizvodnjo ter trgovino. V tem primeru se trgovina vodi kot poslovna enota. Za poslovne enote velja, da ne morejo samostojno opravljati poslov, ne morejo voditi ločenega transakcijskega računa ter lahko delujejo brez poslovodje. Poglejmo na primeru. Ustanovili ste podjetje s sedežem v Ljubljani. Sedaj bi na primer želeli razširiti svoje poslovanje v Kranj. Prijavo poslovne enote lahko uredite tudi na naši DATA točki.

Uporabite naš kalkulator za informativni izračun plače!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Vpišejo se v poslovni register

Poslovne enote morajo biti vpisane v poslovni register, ki ga vodi Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Postopek vpisa poslovne enote se uredi s Prijavo za vpis v poslovni register Slovenije za del poslovnega subjekta. Postopek se izvede hitro, običajno v enem dnevu. Za poslovno enoto se uporabljalo še izrazi kot so filiala, poslovalnica, dislocirana enota, enota zunaj kraja sedeža in drugi.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Poslovne enote niso enako podružnicam!

Velikokrat se poslovne enote zamenjujejo s podružnicami. Ta dva pojma nista sopomenki. Za podružnice namreč velja, da morajo imeti drugačen sedež, kot ga ima matično podjetje. Prav tako morajo imeti podružnice vpisane poslovodjo oz. zakonitega zastopnika ter imeti ločen transakcijski račun. Podružnice lahko ustanovijo tako domače kot tudi tuje pravne osebe. Za ustanovitev podružnice ni zahtevan osnovni oz. ustanovitveni kapital. V kolikor imate še dodatna vprašanja glede ustanovitve podružnice ali poslovne enote, se obrnite na naše podjetniške svetovalce! Ne pozabite tudi, da lahko na DATA točki odprete s.p. ali ustanovite d.o.o. Za več informacij smo vam na voljo na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja