Go to Top

Poslovna potovanja krajša od zasebnih

Številke kažejo, da so poslovna potovanja v povprečju krajša od zasebnih, dve tretjini enodnevnih poti pa opravimo v Sloveniji, kaže statistika za leto 2015. V povprečju poslovna potovanja trajajo 3 prenočitve. Če gre za poslovno potovanje v Sloveniji, pa poslovneži v povprečju prespijo dve noči, v tujini pa tri in pol.

izobraževanje

Potni nalogi

Se tudi vi ali vaši zaposleni občasno odpravite na službene poti? Kaj morate vedeti o pravilnem izpolnjevanju potnih nalogov in obračunu potnih stroškov?

Več informacij

Poslovna potovanja s sabo prinašajo tudi stroške. V povprečju je strošek na poslovnem potovanju okoli 177 evrov (v Sloveniji 122 evrov, v tujini 184 evrov), kar je v povprečju štirikrat več kot na zasebnih potovanjih, kažejo podatki Statističnega urada RS.

Prijava na izobraževanje

Če potrebujete računovodstvo, ki vam bo pravilno obračunavalo potne stroške, se lahko obrnete na naš računovodski servis. Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 530.

Kam nas vodijo poslovna potovanja?

Cilj večine zasebnih in tudi poslovnih potovanj je tujina, glavna država v katero potujemo Slovenci poslovno pa Nemčija (15 odstotkov vseh poslovnih potovanj v tujino).

Med vsemi potovanji gremo na poslovna potovanja le v devetih odstotkih odstotkov, kar pomeni, da Slovenci še vedno največkrat potujemo zasebno. V Evropski uniji je statistka le malo drugačna – zasebnih potovanj je 90, na poslovna potovanja pa se odpravijo v ostalih desetih odstotkih.

poslovna potovanja

Statistika pa se obrne pri enodnevnih poteh. Tako več kot zasebno za en dan potujemo poslovno. V letu 2015 smo Slovenci opravili 9,3 milijona enodnevnih zasebnih izletov in kar 1,2 enodnevnih poslovnih poti. V obeh primerih smo se največkrat vozili po Sloveniji. Zanimivo je sicer to, da sta bili le dobri dve tretjini enodnevnih poslovnih poti opravljenih v Sloveniji (68 odstotkov), dobro tretjino pa smo jih torej opravili preko meja in se še isti dan vrnili domov.

Prijava na izobraževanje

Na enodnevni poslovni poti v Sloveniji smo porabili v povprečju 46 evrov na osebo, na poslovni poti v tujini pa v povprečju 69 evrov na osebo.

Potni stroški pa morajo biti v vsakem primeru pravilno izračunani. Če vas zanima več o tem, kako morate pravilno pripraviti potne naloge, preberite tudi prispevek Potni nalogi morajo biti izpolnjeni točno in sproti in Nepravilnosti pri potnih nalogih stanejo.

Več obrazcev za obračun kilometrine pa najdete tudi na naši spletni strani med uporabnimi obrazci.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja