Go to Top

Posebnosti pri informativnih izračunih dohodnine 2022 – katere?

Posebnosti pri informativnih izračunih dohodnine 2022 – katere so? Na katere so opozorili pri Fursu?

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Na kaj biti pozoren?

Prvi informativni izračuni dohodnine 2022 so bili poslani zadnjega marca. To pomeni, da so tisti, ki so bili v prvem svežnju že prejeli informativne izračune dohodnine 2022 v svoje poštne nabiralnike ali na portal eDavki. Drugi sveženj informativnih izračunov bo Furs poslal 31. maja 2023. Na Fursu so opozorili na dve posebnosti pri informativnih izračunih dohodnine 2022, ki jih podrobneje predstavljamo v nadaljevanju. Gre za posebnost pri regresu ter plačilu za poslovno uspešnost. Za odmerno leto 2022 ni več predpisane posebne davčne obravnave dodatkov zaradi epidemije COVID-19, ki so jo prejeli določeni zaposleni. To pomeni, da se tudi ti dodatki vštevajo v davčno osnovo. Mimogrede, imate glede dohodnine ali drugih davkov kakšne dileme? Obrnite se na naše davčne svetovalce! Pokličete lahko na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega strokovnega svetovanja!

Se vaš informativni izračun dohodnine sklada z našim kalkulatorjem?

davčno svetovanje

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Posebnosti pri izplačilu regresa

Prva izmed izpostavljenih posebnosti pri informativnih izračunih dohodnine 2022 je glede izplačanega regresa. Nekateri izplačevalci dohodka so v povzetek obračuna dohodkov, izplačanih od 1. 1. 2022 do 31. 12. 2022, vključili tudi podatek o izplačanem regresu v celotnem znesku izplačanega regresa. A treba je vedeti, da se regres v davčno osnovo ne všteva oz. se všteva le znesek regresa v delu, ki presega 100 % povprečne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji. Povprečna bruto plača je v letu 2022 znašala 2.023,92 evra. V kolikor znesek regresa 2022 ni presegel tega zneska, se ne šteje v davčno osnovo. Če pa jo je, pa se v davčno osnovo šteje zgolj znesek, višji od 2.023,92 evra. Mimogrede, vas zanima koliko znaša minimalni regres 2023?

Preberite tudi – Kilometrina 2023, kakšni zneski veljajo?

Posebnosti pri izplačilu poslovne uspešnosti

Druga izmed izpostavljenih posebnosti pri informativnih izračunih dohodnine 2022 pa je glede izplačila poslovne uspešnosti (pogovorno tudi božičnice). Tukaj velja glede podobno kot pri izplačilu regresa. S tem, da je za leto 2022 glede izplačila poslovne uspešnosti veljalo, da se v dohodnino ne všteva izplačilo poslovne uspešnosti, če ne presega 2.023,92 evra ali povprečne mesečne plače zavezanca (torej lahko tudi več kot 2.023,62 evra). Davčno osnovo tudi ne znižujejo obvezni prispevki za socialno varnost od dohodka, ki ni obdavčen z dohodnino. Če je zavezanec prejel poslovno uspešnost v višini, ki presega 100 % povprečne letne plače zaposlenih v Sloveniji oz. 100 % povprečne mesečne plače delavca, se v davčno osnovo prav tako šteje le del, ki presega 100 % povprečne plače (ali zaposlenih v RS ali delavca).

 Normirani s.p. 2023 – kaj se je spremenilo?

Tudi novost pri plačilu!

Ena izmed posebnosti pri informativnih izračunih dohodnine 2022 pa je tudi možnost plačila obveznosti s SEPA direktno obremenitvijo (SDD). Če želijo zavezanci plačati dohodnino določeno z informativnim izračunom dohodnine z datumom odpreme 31. 3. 2023, morajo Fursu do 3. 5. 2023 predložiti soglasje za SDD. To je možno predložiti preko eDavkov, ob pogoju, da je zavezanec vključen v storitev eVročanja. Podrobnejše informacije o plačilu obveznih dajatev s SDD so na spletni strani Fursa.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja