Go to Top

Poročanje v Intrastat – preverite, ali ste presegli nov vključitveni prag!

Poročanje v Intrastat je obvezno za podjetja in podjetnike, ki kupujejo ali prodajajo blago v druge države članice EU, hkrati pa pri prodaji/nakupu tega blaga dosežejo določen prag. O kakšnem pragu govorimo? In kaj je Instrastat? Pojasnimo v nadaljevanju.

Mimogrede, ali imate dileme na področju davkov? Povežite se z našimi davčnimi svetovalci. Za ponudbo posveta pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si. In ne pozabite: pri nas lahko uredite tudi registracijo podjetja!

Izračunajte si plačo

Kaj je Intrastat?

Intrastat je statistika blagovne menjave med državami članicami Evropske unije (EU), pri kateri se podatki mesečno zbirajo neposredno od podjetij. Ti podatki služijo kot eden najpomembnejših kazalnikov gospodarske uspešnosti države.

Brezplačno registrirajte podjetje

davčno svetovanje

S.p. ali d.o.o. – kaj je bolje zame?

Poročanje v Intrastat je obvezno, če izpolnjujete določene pogoje

Furs določa, da je podjetje vključeno v statistično raziskovanje Intrastat, v kolikor:

  • trguje z blagom s podjetji ali posamezniki v drugih državah članicah EU
  • in je obenem skupna vrednost njegovih odprem blaga v države članice EU ali prejemov blaga iz držav članic EU v predhodnem ali tekočem koledarskem letu presegla trenutno veljaven vključitveni prag

Kilometrina – kolikšna je?

Kakšen pa je trenutno vključitveni prag za poročanje?

Vključitveni prag za prejeme blaga za leto 2024 znaša 220.000 EUR (v letu 2023 je znašal 200.000 EUR). Le podjetja, ki presežejo navedeni limit za nabavo blaga, so zavezana k poročanju v Intrastat.

Vključitveni prag za odpreme/prodajo blaga v primerjavi z lanskim letom ostaja nespremenjen; to je 270.000 EUR.

Dnevnice – kakšni so zneski

Poročanje v Intrastat – kako to poteka?

Poročanje v Intrastat poteka elektronsko preko portala SURS. Na voljo so podrobna navodila za vnos podatkov. Zavezanec mora za dostop v portal predhodno urediti pooblastilo. Pri tem lahko za poročanje pooblasti tudi tretjo osebo, recimo svojega računovodjo.
Rok za oddajo poročila Intrastat je vsakega 15. v mesecu za pretekli mesec. Podjetje je dolžno poročati tudi, če v določenem mesecu ni opravilo izmenjave blaga. V tem primeru odda t.i. nično Intrastat poročilo.

Potrebujete več informacij? Za plačljiv posvet z našimi strokovnjaki pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja