Go to Top

Popravek oddane davčne napovedi – jo lahko popravite?

Popravek oddane davčne napovedi je možen pod določenimi pogoji. Kaj storiti, če ste oddali davčno napoved ter ob ponovnem pregledu ugotovili, da ste naredili napako? Lahko naredite popravek oddane davčne napovedi? Kako? Pod katerimi pogoji?

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Kaj storiti, če ste pri davčni napovedi naredili napako?

Laikom lahko davki povzročajo precej preglavic, večkrat tudi nepotrebnega stresa. Poglejmo praktični primer. Do konca februarja ste oddali napoved dohodnine od obresti na denarne depozite. Pri ponovnem pregledu pa ste opazili, da ste naredili napako. Je popravek davčne napovedi sploh možen? Mimogrede, v kolikor imate davčne dileme, so vam v našem podjetju Data na voljo tudi izkušeni davčni svetovalci! Za termin plačljivega strokovnega svetovanja se lahko naročite na 01/600-1530 ali data@data.si.

Opravite informativni izračun dohodnine z našim kalkulatorjem!

davčno svetovanje

 Preberite tudi – Dnevnice 2023 – koliko znašajo po novem?

Do kdaj lahko naredite popravek oddane davčne napovedi?

Na spletni strani Fursa je zapisano, da je popravek oddane davčne napovedi možen. Pojavi pa se vprašanje, do kdaj. To je možno le vročitve odmerne odločbe. Če naredite popravek oddane davčne napovedi to ne pomeni, da ste zamudili rok za vložitev napovedi. Popravek namreč učinkuje tako, da se popravljena davčna napoved šteje za tako že od trenutka, ko je bila davčna napoved prvič vložena.

Jubilejne nagrade – do katere višine so neobdavčene po novem?

Ste v prekršku, če naredite popravek?

Marsikoga bi lahko skrbelo tudi, da bi lahko popravek oddane davčne napovedi pomenil prekršek. A temu ni tako. Zavezanec v tem primeru ni odgovoren za prekršek. Prav tako pa ga ob popravljeni davčni napovedi ne bodo bremenile zamudne obresti. Kadar delate popravek oddane davčne napovedi je pomembno to, da v zgornjem desnem kotu obrazca označite pravilen status napovedi. Situacija pa je nekoliko drugačna, če zavezanec zamudi z oddajo napovedi. V takšnem primeru pa mora opraviti samoprijavo. S tem se namreč izogne odgovornosti za prekršek. Bo pa zavezanec v primeru samoprijave moral poravnati tudi zamudne obresti (3-odstotna letna obrestna mera).

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja