Go to Top

Delodajalci opozarjajo na pomanjkanje usposobljenih delavcev

Pomanjkanje usposobljenih delavcev je največji izziv slovenskega trga dela, so se strinjali delodajalci na posvetu Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov.

>>> Podjetniki, spoznajte vse vaše obveznosti na našem brezplačnem izobraževanju Podjetnik sem – kaj pa zdaj?.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Primanjkuje usposobljenih delavcev

Glavna razloga za skrb, ki so jih izpostavili delodajalci, sta pomanjkanje kompetentne in usposobljene delovne sile ter močan vpliv demografskih sprememb na trg dela.

Kot je pojasnil direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle, se zaradi pomanjkanja ustreznih delavcev in demografskih sprememb zmanjšuje delež prebivalstva, ki bi lahko potencialno vstopilo v zaposlitev. Kot pomemben ukrep se zato kaže tudi zagotovitev ustrezne migracijske politike, ki bo privabila manjkajočo delovno silo, poroča STA.

delavcevNa novo zaposlujejo vsi sektorji v gospodarstvu, zaposluje tudi država. Povečuje se delovna aktivnosti starejših, ki prav tako prispeva k dobrim razmeram na trgu dela. Kljub temu je zaposlenost delavcev, starejših od 55 let, zaenkrat še vedno relativno nizka.

Brezposelnost naj bi bila leta 2020 na predkrizni ravni

Umarjeva spomladanska napoved sicer kaže, da bo rast zaposlenosti po lanski 2,8-odstotni rasti letos dosegla 2,4 odstotka, v 2019 se bo umirila na 1,5 odstotka, leto zatem pa na 0,8 odstotka. Število registriranih brezposelnih pa naj bi do konca tega leta upadlo na okoli 75.600, do konca 2019 na 68.800, do konca 2020 pa se bo s 64.300 približalo predkrizni ravni.

>>> Bi radi ustvarili delovno mesto po svojih željah in na področju, ki vas veseli? Priložnost za to, da se osvobodite službe, ki vas ne razveseljuje, oziroma da prenehate neuspešno iskati zaposlitev,  je samozaposlitev. Njene prednosti in slabosti spoznajte na našem brezplačnem izobraževanju! Ustanovitev podjetja pa je na VEM točki DATA povsem preprosta.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Podjetniki (še) ne občutijo dobrobiti gospodarske rasti

Delodajalci so bili na posvetu kritični tudi do vladajoče politike. Kot pravijo, obrtniki in podjetniki še vedno ne občutijo dobrobiti gospodarske rasti. Zato so pozvali k znižanju obremenitev dela, kar bi omogočilo tudi rast plač.

>>> Informativni izračun plače: kakšni so stroški delodajalca in koliko na račun dobi delavec?

Informativni izračun plače

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja