Go to Top

Poklicno zavarovanje – kateri delodajalci ga morajo plačevati?

Poklicno zavarovanje predstavlja pomemben vidik socialne varnosti, ki zagotavlja zaščito delavcev v primeru nesreč pri delu ali poklicnih bolezni. Več pojasnimo v nadaljevanju. Če imate glede te teme dodatna vprašanja, se obrnite na pravne svetovalce podjetja Data! Za ponudbo plačljivega strokovnega posveta pokličite 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si. Na Dato se obrnite tudi, če želite ustanoviti podjetje!

Izračunajte si plačo

Poklicno zavarovanje – v kakšnem primeru ga morajo delodajalci plačevati?

Pod pogoji Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (»ZPIZ-2») je v poklicno zavarovanje potrebno vključiti tiste zavarovance,

  •  ki opravljajo posebno težka in zdravju škodljiva dela
  •  ter zavarovance, ki opravljajo dela, ki jih po določeni starosti ni moč uspešno poklicno opravljati.

Zavarovanci po izpolnitvi pogojev na podlagi vplačanih sredstev pridobijo pravico do poklicne pokojnine ter druge pravice iz Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Brezplačno registrirajte podjetje

Pravno svetovanje

Izračunajte si dohodnino

Delovna mesta, na podlagi katerih so zavarovanci vključeni v poklicno zavarovanje zaradi težavnosti ali škodljivosti dela, morajo izpolnjevati naslednje pogoje:

  • obstoj znatnejših škodljivih vplivov na zdravstveno stanje in delovno zmožnost delavcev, kljub splošnim in posebnih varstvenim ukrepom;
  • opravljanje dela v težkih in zdravju škodljivih razmerah neposredno ob virih škodljivih vplivov v nepretrganem delovnem procesu
  • opravljanje dela pod škodljivim vplivom na zdravstveno stanje in delovno zmožnost delavcev oz. opravljanje dela v težkih in zdravju škodljivih razmerah za polni delovni čas oz. krajši kot polni delovni čas.

Mimogrede: vas zanima, kakšni so dodatki za posebne pogoje dela? Preverite v tem prispevku!

Kilometrina – preverite zneske

Poklicno zavarovanje – katera delovna mesta ga zahtevajo?

Delovna mesta, ki so podvržena poklicnemu zavarovanju, so določena:

  • z Zakonom o delovnih mestih, na katerih se zavarovalna doba šteje s povečanjem,
  • z zakoni, ki določajo takšna delovna mesta v državni upravi,
  • ter s številnimi sklepi skupnosti pokojninskega in invalidskega zavarovanje (obdobje od 1975 – 1991).

Sem med drugim spadajo delovna mesta v rudnikih, železarnah, koksarnah, delo s svincem, pri električnem in avtogenem varjenju, v proizvodnji akumulatorjev, proizvodnji železovih zlitin in kalcijevega karbida, livarnah, itd.

Pri teh delovnih mestih je še posebej pomembno, da so tako delodajalci kot delavci dobro seznanjeni z varstvom in zdravjem pri delu. Tovrstna usposabljanja organiziramo tudi na DATI! Več o tem na naši spletni strani pod rubriko izobraževanja.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na pravno službo podjetja DATA. Za termin plačljivega strokovnega posveta pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja