Go to Top

Plačilna lista – napake najdene pri skoraj tretjini plačilnih list!

Plačilna lista Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je pred kratkim imela dneve odprtih vrat. V okviru tega dogodka so se nanjo obrnili delavci, ki so želeli preveriti plačilne liste svojih podjetij. S tem namenom je zveza svobodnih sindikatov pregledala okoli 200 plačilnih list in v 30 odstotkih našla napake in kršitve. Katere so bile najpogostejše in kako se jim lahko podjetja izognejo?

Se sami šele odločati za odprtje podjetja? V podjetju Data vam lahko pomagamo. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja!

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Plačilna lista – katerih kršitev je bilo največ?

Plačilna lista več kot 200 podjetij je prišla pod drobnogled. Najbolj pogoste kršitve so bile:

  • nepravilno obračunani stroški prevoza na delo in z dela;
  • neizplačila dodatkov na delovno dobo;
  • napačno obračunani dodatki do minimalne plače;
  • kršitve pri izplačilu nadur;
  • skrivanje nadur v stimulaciji.

Ob teh kršitvah pa je Zveza svobodnih sindikatov tudi odkrila, da plačilna lista v mnogih podjetjih še vedno nepregledna. Delavcem in delavkam je nejasna – večina jih ne ve, kako delodajalec plačo sploh obračuna.

Registracija s.p. – hitro in enostavno na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

pravno svetovanje

Izračun minimalne plače 2023 – kako poteka?

Plačilna lista – kateri zaposleni so se obrnili na sindikat?

Prosilci za pomoč so prišli iz 14 slovenskih mest. 90 odstotkov tistih, ki so iskali pomoč svetovalcev, so jo iskali v zvezi z pregledom plačilnih list. Ostali pa so se pozanimali o odpovedih delovnih razmerij, odpravninah, upokojevanju, itd.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije sicer drži zaupnost pri obravnavanju podatkov vsem tistim, ki pridejo po nasvete. Ob tem je vredno omeniti, da kar nekaj obiskovalcev ni bilo pripravljeno razkriti iz katerih podjetij prihajajo in dokler posamezniki sami ne dajo soglasja, Zveza svobodnih sindikatov ne bo storila ničesar. Se pa morajo podjetja zavedati, da bo Zveza svobodnih sindikatov stopila v stik s podjetji, kjer so odkrili nepravilnosti, hkrati pa bodo inšpekciji predlagali usmerjene preglede za preverjanje nepravilnosti.

Ste sami prepričani, da je vaša plačilna lista povsem v skladu z zakonodajo? Potrebujete pomoč? Obrnite se na pravne svetovalce podjetja Data! Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja