Go to Top

Plače v javnem sektorju se bodo zvišale! Za koliko?

Plače v javnem sektorju bodo višje pri oktobrskem izplačilu!

Plače v javnem sektorju bodo z oktobrsko plačo višje. Vlada in sindikati javnega sektorja so dosegli dogovor. Za koliko se bodo plače v javnem sektorju zvišale? S septembrom pa bo višje tudi nadomestilo za malico v javnem sektorju.

Ustanovitev podjetja na DATA točki je hitra in enostavna!

Plače v javnem sektorju bodo višje za 4,5 odstotka!

Vlada in sindikati javnega sektorja so dosegli dogovor, da se bodo plače v javnem sektorju povišale za 4,5 odstotka. Vsi javni uslužbenci bodo višje plače prejeli pri izplačilu oktobrske plače. Že s septembrom pa bo višje tudi nadomestilo za prehrano. To bo znašalo 6,15 evrov. Mimogrede, s septembrom se je povišal tudi najvišji neobdavčen znesek prehrane.

Z našim kalkulatorjem si lahko vašo plačo izračunate tudi vi!

računovodsko svetovanje

Preberite še – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

Prejeli bodo tudi poračun regresa

Ne le višje plače v javnem sektorju, izplačan bo tudi poračun regresa. In sicer od prvega oktobra naprej. Uslužbenci javnega sektorja, ki so razvrščeni do 24. plačnega razreda, bodo prejeli 300 evrov. Od 24. do 30. plačnega razreda 250, od 30. do 35. plačnega razreda pa 200 evrov. Uslužbenci javnega sektorja od 35. do 40. plačnega razreda bodo prejeli 150 evrov. Predlog glede poračuna regresa za javne uslužbence od 40. do 50. plačnega razreda se še usklajuje.

Preberite še – Je izobrazba pogoj za odprtje s.p.?

Prihodnje leto dvig plač vsem javnim uslužbencem

Prav tako se še niso dogovorili, kateri mesec prihodnje leto se bodo plače v javnem sektorju dvignile za en plačilni razred. Sindikati si želijo, da se to zgodi marca, vlada pa vztraja pri aprilu.  Plače so bodo zvišale vsem zaposlenim v javnem sektorju razen tistim, ki so se jim plače zvišale novembra lani (v zdravstvu ter socialnem varstvu). Razlika v tem enem mesecu bi za državni proračun pomenila razliko 20 milijonov evrov. Mimogrede, preberite tudi, da se bo jeseni opravil tudi nov izračun minimalnih življenjskih stroškov, ki vpliva na višino minimalne plače. Preverite pa lahko tudi, kdaj se izplača dodatek do minimalne plače.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja