Go to Top

Plače v javnem sektorju z začetkom aprila višje!

Plače v javnem sektorju so se s 1. aprilom zvišale. Za koliko bodo plače v javnem sektorju višje? Sledi tudi prenova plačnega sistema v javnem sektorju!?

Z našim kalkulatorjem lahko pretvorite vašo bruto plačo v neto!

Zvišale so se že oktobra

Plače v javnem sektorju so se sicer zvišale že oktobra lani. Takrat je oktobrski sporazum prinesel dvig plač za 4,5 odstotka. Takrat se je tudi zvišalo nadomestilo za prehrano. To v javnem sektorju znaša 6,15 evra. Uslužbenci do vključno 50. plačnega razreda so takrat prejeli tudi poračun regresa za letni dopust. S tem, da so se plače v javnem sektorju oktobra zvišale, je želela vlada ublažiti vpliv draginje oz. inflacije.

Opravite informativni izračun dohodnine 2022 z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Registracija s.p. – hitro in enostavno na Dati!

Z aprilom znova višje plače

Plače v javnem sektorju so se zaposlenim zvišale za en plačni razred oz. za štiri odstotke. Z ministrstva za javno upravo so sporočili, da gre za prvi korak dogovorjeni in nujni odpravi sorazmerij v osnovnih plačah. K temu so se v oktobrskem dogovoru zavezali vlada in sindikati javnega sektorja. Zvišanje plač bodo zaposleni v javnem sektorju prvič občutili ob izplačilu aprilskih plač v maju.

Veste, kakšen regres vam pripada v 2023?

Prenova plačnega sistema

S tem, da se plače v javnem sektorju z aprilom zvišujejo, se začenja prenova plačnega sistema. Ta je sestavljena iz odprave nesorazmerij v osnovnih plačah, ki so jih povzročili posamezni parcialni posegi v preteklosti, ter iz oblikovanja novega zakona, ki bo ustrezneje naslovil specifike dejavnosti, vzpostavil primerjave med primerljivimi poklicnimi skupinami ter enako plačilo na primerljivem delovnem mestu, so sporočili iz ministrstva za javno upravo.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Obeta se prenova plačnega sistema v javnem sektorju

Plače v javnem sektorju pa bi se lahko v prihodnje še spreminjale. Nedavno je bil namreč predstavljen osnutek zakona o novem sistemu plač v javnem sektorju. Po predlogu bi bilo razmerje med najnižjo in najvišjo plačo (v 67. razredu) ena proti sedem. Za prvi razred bi bila določena plača v višini minimalne plače. Minimalna plača 2023 znaša 1203,36 evra, za 67. razred pa 8465,50 evra. Prav tako pa je predvidenih pet plačnih stebrov. V prvem so funkcionarji, ki so izvoljeni ali imenovani na funkcije v državnih organih samoupravnih lokalnih skupnostih. V drugem pa javni uslužbenci v državnih organih, samoupravnih lokalnih skupnostih, v javnih agencijah, javnih skladih, javnih zavodih s področja obvezne socialne varnosti in gasilci. V tretjem plačnem stebru bi bili javni uslužbenci v zdravstvu in socialnem varstvu. Četrti steber pa je namenjen javnim uslužbencem v raziskovalni dejavnosti, izobraževanju in kulturi. V petem plačilnem stebru pa naj bi bili javni uslužbenci v drugih javnih zavodih in javnih gospodarskih zavodih.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja