Go to Top

Plača žensk petino nižja od moške

Po najnovejših podatkih Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je srednja plača žensk v Evropski uniji za 19,1 odstotka nižja od srednje plače moških. V Sloveniji je razlika malo manjša: pet odstotkov – to nas uvršča na peto mesto v EU.

Je podobno tudi tam, kjer ste vi zaposleni? Je plača žensk nižja? Imajo moški kolegi, ki enako delajo kot ženske, višjo plačo? Preračunajte iz bruta v neto in obratno.

Naj vam namignemo: v svojem podjetju boste vi določali višino svoje in plač zaposlenih. Razmislite o prednostih samozaposlitve in se nam pridružite na brezplačnem seminarju. Prijavite se na naše e-novice, ki prinašajo številne zanimive novice iz sveta podjetništva.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Da so plače žensk v poprečju nižje od plač moških, je znano že dolgo. Čeprav se ta razlika sčasoma zmanjšuje, se ne zmanjšuje prav hitro in ne zmanjšuje se povsod. To opažajo povsod v EU in na vseh razvitih trgih. V največjih podjetjih z lestvice Fortune 500 je tako le 24 predsednic uprav družb. Enako kažejo najnovejši podatki za Švedsko: le šest odstotkov predsednic uprav je žensk.

plača ženskMorda je prav vaša poslovna ideja pot do podjetniškega uspeha, ko boste lahko zagotovili, da bodo plače ženske v vašem podjetju primerljive s plačami moških zaposlenih. Data vam bo na tej poti stala ob strani vse od ustanovitve podjetja, ko vam bomo svetovali, ali je za vas bolje odpreti s.p. ali d.o.o. Hkrati vas bomo brezplačno opremili s podjetniškimi znanjiNato vas podpiramo z računovodskimi storitvami in podjetniškim svetovanjem.

Plača žensk: 72% nižja

Z vidika razreševanja navedene razlike v plačah je leto 2018 pomembno. Večje britanske družbe so morale letos prvič do konca aprila posredovati podatke o razlikah med plačami. Večina jih je to storila zadnji dan- torej je to tema, s katero se družbe ne bodo prav hvalile. In se niso. Med najslabšimi je bil Ryanair, kjer je razlika kar 72 odstotkov. Med zgornjo četrtino najbolje plačanih je kar 97 odstotkov moških. Bonusi, ki jih družba plačuje zaposlenim, so za ženske tri odstotke nižji kot za moške.

Med 554 Ryanairovimi piloti, stacioniranimi v Britaniji, je le osem žensk, nasprotno pa je večina kabinskega osebja žensk. Ena od tradicionalnih razlag, zakaj prihaja do razlik, je prav ta – moški prevladujejo v bolje plačanih poklicih, ženske v slabše plačanih poklicih. Podobno je tudi pri nas. Če bi bilo razmerje enako, potem domnevno razlike na ravni celotne ekonomije in agregirano v času ne bi bilo. Ženske naj bi celo same izbirale slabša delovna mesta, deloma zaradi narave dela, kjer je treba skrbeti za druge.

Resnici na ljubo Slovenija kar dobro podpira žensko podjetništvo. Višje izobražene ženske brez zaposlitve, ki se želijo podati na samostojno poslovno pot, imajo tako priložnost pridobiti subvencijo 5.000 evrov za ustanovitev podjetja.

Vir: Finance

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja