Go to Top

Pavšalni prispevki 2021

Pavšalni prispevki 2021 – kdo jih plačuje, koliko in najnovejši zneski

Pavšalni prispevki 2021 so se z objavo Sklepa o določitvi prispevkov za posebne primere zavarovanja, ki velja od 1.4. 2021 in je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 36/2021, povečali. Sklep je bil objavljen na podlagi 143. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2). Ne spreglejte spodnjega članka, če imate registriran popoldanski s.p.!

Izračunajte si plačo!

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Pavšalni prispevki 2021- plačujete jih vsi, ki opravljate dejavnost kot postranski poklic

Če imate popoldanski s.p., opravljate dejavnost kot postranski poklic. Tako bi vam razložili svetovalci zavoda za zdravstveno zavarovanje in referenti zavoda za pokojninsko zavarovanje. Iz naslova opravljanja dejavnosti ste obvezno zavarovani za invalidnost in smrt, ki je posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni ter za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni. Iz tega naslova plačujete prispevke za posebne primere zavarovanja v pavšalnih zneskih.

Preberite tudi o dodatku za delovno dobo!

Za koliko so se povečali pavšalni prispevki 2021 po ZPIZ-2?

Od 1. aprila dalje je delež pavšalnih prispevkov za ZPIZ v seštevku celotnih pavšalnih prispevkov večji za 2,12 evra in znaša 38,68 evra mesečno. Znesek za zdravstveno zavarovanje v pavšalnem prispevku znaša za leto 2021 38,61 evra mesečno. Skupaj znašajo pavšalni prispevki 2021 od aprila dalje 77,29 evra mesečno.

Vas zanima še: Regres za upokojence 2021?

Kdaj jih podjetnik plača?

Do 20. v mesecu za pretekli mesec. Torej bodo pavšalni prispevki 2021 po novem plačani do 20. maja za april. Če se boste na novo registrirali kot popoldanski s.p. in v mesecu ustanovitve opravljali  dejavnost 15 dni ali manj, boste plačali polovico predpisanega zneska za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter celoten znesek pavšalnega prispevka za zdravstveno zavarovanje, ne glede na to koliko dni ste v določenem mesecu poslovali.

Pravni nasvet

V čem se razlikujejo pavšalni prispevki od rednih prispevkov za socialno zavarovanje?

Do plačevanja pavšalnih prispevkov so upravičeni podjetniki, ki registrirajo popoldanski s.p. (dopolnilno dejavnost), ker so zaposleni v drugem podjetju za polni delovni čas (40 ur/tedensko) in želijo opravljati dodatne dejavnosti ter zaslužiti z njimi.

Redne prispevke plačujejo podjetniki, ki se v svojem s. p. samozaposlijo. Plačujejo prispevke iz naslova zavarovanja izključno na svojem s.p. in torej niso zaposleni v kakšnem drugem podjetju.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Za ponudbo nam pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja