Go to Top

Osebni dokumenti – preverite veljavnost pred potovanjem!

Osebni dokumenti

Osebni dokumenti – so vaši veljavni? Pred božično-novoletnimi prazniki bo veliko oseb potovalo v tujino. Zato je nujno preveriti, ali so vaši osebni dokumenti še veljavni. Drugače bo treba vložiti vlogo za izdajo novih dokumentov. Mimogrede, želite ustanoviti s.p. ali d.o.o.? To lahko storite na naši DATA točki! Za več informacij smo na voljo na data@data.si ali 01/600-1530!

Ustanovitev podjetja

Kje oddati vlogo za nov potni list ali osebno izkaznico?

Vlogo za novo osebno izkaznico ali potni list lahko vložite na katerikoli upravni enoti. To lahko storite tudi pred datumom poteka dokumenta. Na ministrstvu za notranje zadeve priporočajo, da vlogo za nov dokument vložite vsaj 10 dni pred dnem potovanja. Povprečna čakalna doba, da se osebni dokumenti izdajo je sicer teden dni. A možno je, da se zaradi povečanega števila vlog, lahko čakalna doba tudi podaljša. Podatek o čakalni dobi lahko najdete na spletni strani Cetisa.

Izračunajte si plačo z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Božičnica 2022 – jo bo vaše podjetje izplačalo?

Kaj pa, če dokumente potrebujete hitreje?

Se vam mudi glede izdaje dokumentov? Osebni dokumenti so lahko izdelani tudi hitreje. Zaprosite lahko namreč za nujno izdelavo dokumentov. Za nujno izdelavo dokumenta je treba ob vlogi plačati dvojno upravno takso. Bosta pa potni list oz. osebna izkaznica v takšnem primeru izdelana in odpremljena na pošto v roku enega delovnega dne.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Osebni dokumenti za otroke potečejo v krajšem času!

Še posebno pozornost si zaslužijo osebni dokumenti otrok. Veljavnost osebnih dokumentov za otroke do treh let se namreč izda potni list oz. osebna izkaznica z veljavnostjo treh let. Otroku od tretjega do 18. leta starosti pa osebni dokumenti veljajo pet let. To pomeni, da imajo krajšo veljavnost kot osebni dokumenti starejših od 18. let. Tem načeloma veljajo 10 let. Trajno veljavnost osebnih izkaznic pa imajo osebe, ki so starejše od 70 let.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Kateri osebni dokumenti so zahtevani za potovanja?

Preden se odpravite na potovanje, pa morate seveda tudi preveriti, kateri osebni dokumenti so zahtevani za potovanje v državo, kamor ste namenjeni. Z osebno izkaznico lahko slovenski državljani potujemo v določene države. Slovenski državljan lahko z veljavno osebno izkaznico vstopi in do 90 dni prebiva v državah EU in EGP. To so Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Hrvaška, Irska, Islandija, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška in Švedska). Na podlagi dvostranskih sporazumov pa osebna izkaznica zadostuje tudi za potovanja v Albanijo in Švico. Osebna izkaznica pa zadostuje tudi za potovanja na Azore (del Portugalske), v Bosno in Hercegovino, Črno goro, Gibraltar, Makedonijo, Martinik (odvisno ozemlje Francije), Moldavijo, Monako, San Marino in Srbijo.

Za obisk ostalih držav pa so zahtevani osebni dokumenti v obliki potnega lista. Nekatere države zahtevajo, da je potni list ob vstopu na njihovo ozemlje veljaven vsaj še pol leta ali več. Pred potovanjem (sploh v države z vizumskim režimom) je tako potrebno preveriti posebne pogoje vstopa v te države. Podatki so na voljo na turističnih agencijah ali diplomatsko-konzularnih predstavništvih tujih držav.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja