Go to Top

Osebni asistenti – po novem oproščeni DDV!

Osebni asistenti so bili pri opravljanju dejavnosti do sedaj obdavčeni po splošni stopnji. FURS je s 15. aprilom sprejel novo stališče. Po novem so dejavnosti oproščene DDV, v kolikor spadajo v dejavnosti:

  • 88.109 Drugo socialno varstvo brez nastanitve za starejše in invalidne osebe ali
  • 88.999 Drugo drugje nerazvrščeno socialno varstvo brez nastanitve!

Informativni izračun plače

Razmišljate, da bi se podali na samostojno poslovno pot kot osebni asistenti? Ne veste, kako registrirati podjetje in kakšni so stroški? DATA d.o.o. tudi v času epidemije organizira seminarje – webinarje. Že ta teden se lahko brezplačno udeležite webinarja “Kako zaslužiti s hobijem” in “Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja“.

ZNESEK REGRESA 2020

Pri podjetju Data d.o.o. Vam nudimo računovodske storitve in svetovanje ter Vam prilagojeno davčno svetovanje!

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Računovodske storitve in prilagojeno svetovanje za bolj učinkovito poslovanje iz davčnega vidika, je tisto, kar Vam lahko omogoča enostavno in učinkovito poslovanje in opravljanje Vaše dejavnosti.

Naše podjetje Vam omogoča poslovanje brez skrbi, četudi se ne spoznate na administrativne in računovodske elemente Vašega posla ali dejavnosti. Nudimo tudi strokovno svetovanje na področju davka na dodano vrednost – DDV-ja! Pišite nam na data@data.si za ponudbo! Tudi v času krize zaradi koronavirusa si lahko zagotovite računovodski servis pri nas!

Krizni dodatek za delavce, ki delajo je obvezen!

Do sedaj osebni asistenti obdavčeni po splošni stopnji, sedaj DDV-ja oproščeni!

FURS je objavil pojasnilo, da se na podlagi informacij Statističnega urada RS (SURS), dejavnosti 88.109 Drugo socialno varstvo brez nastanitve za starejše in invalidne osebe ter 88.999 Drugo drugje nerazvrščeno socialno varstvo brez nastanitve, oprosti plačila DDV po 6. točki prvega odstavka 42. člena ZDDV-1 (oziroma 43. člena, v povezavi s 6. točko prvega odstavka 42. člena ZDDV-1).

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

FURS navaja, da je zahtevana vsebinska presoja za vsak primer posebej, pod katero dejavnost spada pomoč, ki jo opravljajo osebni asistenti!

Hkrati se ostale storitve, ki jih nudijo osebni asistenti, kot jih ureja Zakonu o osebni asistenci (ZAO), ki se ne uvrščajo pod SKD 88. dejavnost, obdavčene z nižjo, 9,5% stopnjo. V to dejavnost se uvrščjo tisti osebni asistenti, ki npr. izvajajo preprosta fizična dela, pomoč v gospodinjstvu. SURS je do te spremembe smatral osebno asistenco kot del dejavnosti pod »Druge storitvene dejavnosti, drugje nerazvrščene« (SKD 96.090).

Pod dejavnost »Drugo socialno varstvo brez nastanitve za starejše in invalidne osebe« (SKD 88.109) in »Drugo drugje nerazvrščeno socialno varstvo brez nastanitve« (SKD 88.999 ) se uvršča bolj zahtevne pomoči uporabnikom. Torej, delo ki ga opravljajo osebni asistenti pri vseh tistih opravilih in dejavnostih, ki jih uporabnik ne more izvajati sam zaradi vrste in stopnje invalidnosti, a jih vsakodnevno potrebuje doma in izven doma, da lahko živi neodvisno, aktivno in je enakopravno vključen v družbo.

SPOT

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja