Go to Top

Organizacija porok kot dejavnost, se največkrat prične z valentinovim

Valentinovo navadno oznanja pričetek sezone porok in organizacija porok je dejavnost, ki je na slovenskem trgu nekakšna novost. Tradicionalno naloga družice in sorodnikov v dandanašnjem hektičnem življenjskem ciklu bolj in bolj prehaja (četudi le delno) v domeno profesionalca.

Informativni izračun dohodnine

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Tako je organizacija porok vedno bolj ugleden posel in ob primerni stopnji iznajdljivosti podjetnika, lahko tudi izredno dobičkonosna. Seveda pa je potrebno poznati prave ljudi in imeti krepko mero sposobnosti pogajanja in natančnosti.

Organizacija porok in odprtje podjetja za to dejavnost

Za opravljanje dejavnosti je vsekakor najprej potrebno registrirati podjetje in za dobičkonosno dejavnost to najverjetneje pomeni registracijo s.p.-ja ali ustanovitev d.o.o.-ja. Katerega od teh je mnogokrat vprašanje in odgovor ni tako enoznačen, tukaj pa nekakšno pravilo prsta:

  • S.p. lahko izredno hitro in brezplačno odprete in zaprete.
  • D.o.o. se zapira le pri notarju in zahteva ustanovitveni kapital.
  • Pri s.p. odgovarja nosilec dejavnosti z vem svojim premoženjem, medtem ko družbenik v d.o.o. v osnovi le s kapitalnim vložkom.

Organizacija porok po SKD klasifikaciji

Organizacija porok kot dejavnost, se največkrat prične z valentinovimOrganizacija porok je v osnovi organizacija družabnega dogodka, tako je primerna dejavnost »Druge storitvene dejavnosti, drugje nerazvrščene« (SKD 96.090). Ker pa sama organizacija ni edina dejavnost za katero boste izdali račun, saj boste verjetno delovali kot posrednik za rezervacijo primernega prostora, fotografa, cvetličnih aranžmajev in podobno boste za izdajo stranki računa morali registrirati tudi te dejavnosti.

Da navedemo le nekaj :

  • cvetličnih aranžmajev »Trgovina na drobno v cvetličarnah« (SKD 47.761) in »Oblikovanje, aranžerstvo, dekoraterstvo« (SKD 74.100)
  • fotografske in video storitve »Fotografska dejavnost« (SKD 74.200)
  • realizacija morebitnih ognjemetov »Druge nerazvrščene dejavnosti za prosti čas tudi ognjemetov« (SKD 93.299)
  • prirejanje morebitnih predstav ali nastopov npr. harfistov, ki lahko spremljajo poroko, pa je pod dejavnostjo »Umetniško uprizarjanje« (SKD 90.010)
  • »Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah z oblačili« (SKD 47.710)

V kolikor pa boste hoteli tudi služiti s posredništvom pri sklepanju poslov, torej posredovanje strank oblikovalcem poročnih oblek in podobno, pa je potrebno registrirati »Drugje nerazvrščene strokovne in tehnične dejavnosti« (SKD 74.900).

Pravni nasvet

Pozor pri gostinskih storitvah!

V kolikor boste izdajali račun za gostinske storitve bodite pozorni, saj v kolikor nimate pogodbeno urejeno sodelovanje z nekom, ki izpolnjuje vse pogoje za opravljanje gostinske dejavnosti, in ta deluje kot podizvajalec, morate Vi izpolnjevati te pogoje.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja