Go to Top

Olajšava za vzdrževane družinske člane 2017 pri ločenih starših

Ločena starša lahko oba uveljavljata posebno olajšavo za istega otroka, če ga oba preživljata. Komu izmed njih se olajšava za vzdrževane družinske člane 2017 bolj izplača, lahko preverite z našim kalkulatorjem.

Izračun dohodnine 2017 – olajšava za otroke

Informativni izračun dohodnine za leto 2017

>>> Vas mika dodaten zaslužek? Oglasite se na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo in skupaj s podjetniškimi strokovnjaki poiščite pravo poslovno idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Olajšava za vzdrževane družinske člane 2017 za otroke ločenih staršev

Če otrok izpolnjuje pogoje za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko olajšavo uveljavljata oba starša. V tem primeru se posebna olajšava za otroka prizna vsakemu zavezancu v sorazmernem delu. Olajšava za prvega vzdrževanega otroka sicer znaša 2.436,92 evra (mesečno 203,08 evra).

“Zavezancu, ki prispeva za preživljanje otroka na podlagi sodne odločbe, sporazuma ali dogovora o preživljanju se prizna plačani prispevek največ do višine posebne olajšave, ki mu pripada,” so nam pojasnili na Finančni upravi RS (Furs). “Če je prispevek zavezanca manjši od njemu pripadajočega dela posebne olajšave ali če zavezanec ne prispeva za preživljanje otroka, se razlika do njemu pripadajočega dela ali celotni njemu pripadajoči del, prizna staršu, kateremu je otrok zaupan.”

Če se starša, ki uveljavljata posebno olajšavo, ne moreta dogovoriti, kdo bo uveljavljal olajšavo za istega vzdrževanega člana, bo Furs vsakemu upošteval sorazmerni del oziroma polovico olajšave.

olajšava za vzdrževane družinske člane 2017

Kot pravijo, se “posebna olajšava za otroka prizna vsakemu zavezancu  v sorazmernem delu olajšave za obdobje, za katerega oba uveljavljata olajšavo.”

>>> Potrebujete davčno svetovanje? Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 530!

Ne pozabite! Olajšava za vzdrževane družinske člane 2017 se lahko s posebno vlogo uveljavlja le še do 5. februarja 2018. Razen, če boste vlogo oddali prek eDavkov. V tem primeru imate čas še do 20. februarja 2018! Na Fursu pa obljubljajo, da boste nagrajeni tudi s hitrejšim vračilom dohodnine.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Komentarjev (6)

  • Mojca 2. Februarja 2018 - 10:13 Odgovori

    Pozdravljeni!
    Zanima me, ce se dodatek za okvaro telesa 46 eur mesecno steje v dohodnino zraven nadomestila!

    • Manca Borko Grimšič 2. Februarja 2018 - 11:27 Odgovori

      Pozdravljeni, ne razumemo točno, na kaj se vprašanje nanaša oz. za kak dohodek in čigav točno gre. Svetujemo vam, da nam pišete na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za svetovanje, lahko pa se obrnete tudi na Finančno upravo RS. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Urska Macek 4. Februarja 2018 - 21:53 Odgovori

    Pri ločenih starših,ali starš,ki plačuje preživnino upiše znesek,ki ga plača čez leto ?

    • Manca Borko Grimšič 5. Februarja 2018 - 9:04 Odgovori

      Pozdravljeni, glede na navodila Finančne uprave RS da.
      Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Innes Pljibersek 13. Julija 2018 - 17:42 Odgovori

    Pozdravljeni!

    Mene pa zanim, zakaj lahko bivši partner brez mojega vedenja uveljavla sina v olajšavo? Ja razumem, da je oče in da plačuje preživnino, samo iskreno se meni osebno to ne zdi fer. Plačuje mi preživnino nižjo, kot ima določeno, dolžan mi je dve preživnini, ki jih nikakor noče izplačati, sina mu moram jaz voziti, saj je po njegovem mnenju že preveč, da bi poleg preživnine hodil še po sina, saj bencin stane. Vsa oblačila in vse za sina, ko je pri njemu moram še vedno dajati jaz za sabo (sin je star 6let), vsi stroški so na meni, najemnina, vrtec, oblacila,…sama preživnina ne pokrije tudi položnice za vrtec ne. Tako, da se mi tudi malo ne zdi pravično, da se dohodnina deli. Vsak starš naj bi dal za otroka 50-50%. Vendar je v večini v praksi kar 80% mati 20% oče. Ponavljam- v večini. Ni mi težko dati nič za sina, samo se mi zdi pa podlo, da oče služi oz dobiva denar na račun sina, njemu je pa težko karkoli dati za njega. Ali je možno, da mu država ne priznava več sina v olajšavo? Hvala. Lp

    • Data d.o.o. 16. Julija 2018 - 8:57 Odgovori

      Spoštovani, hvala za vprašanje. Pojasnilo FURS-a: “Če je prispevek zavezanca manjši od njemu pripadajočega dela posebne olajšave ali če zavezanec ne prispeva za preživljanje otroka, se razlika do njemu pripadajočega dela ali celotni njemu pripadajoči del, prizna staršu, kateremu je otrok zaupan.” Predlagamo, da se s tem vprašanjem obrnete na FURS. Sicer pa vam želimo vse dobro, lep pozdrav, Data d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja