Go to Top

Okužba s korono – koliko časa naj traja izolacija?

Okužba s korono je ponovno bolj pogosta! Preverimo pravila glede zahtevanega trajanja izolacije!

Okužba s korono je ponovno čedalje bolj pogosta. Da bi zaposleni vedeli kaj pričakovati v morebitni situaciji, ko je potrjena okužba, si poglejmo pravila glede izolacije! Ali krije stroške izolacije še vedno delodajalec? Mimogrede, v kolikor želite registrirati popoldanski s.p. nas za termin kontaktirajte na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530.

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Okužba s korono pomeni izolacijo na domu

Izolacija je ukrep, ki se odredi po tem, ko je okužba s korono potrjena s hitrim antigenskim testom (HAG). Izolacija pomeni, da okuženi ne sme zapuščati doma ter terja omejitev stikov z ostalimi osebami. Za čas izolacije mora okuženi upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni. V primeru izolacije je zavarovanec upravičen do nadomestila plače v znesku 90 % od osnove. Nadomestilo se izplača v breme ZZZS-ja.

Informativni izračun plače

pravno svetovanje

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Ko je okužba potrjena, koliko časa mora trajati izolacija po pravilih?

Izolacija traja najmanj 7 dni od pojave simptomov in znakov bolezni oziroma od datuma, ko je bila okužba potrjena s pozitivnim PCR testom, v kolikor okuženi nima simptomov bolezni. Izolacija je zaključena v 7 dneh, dokler je okužena oseba v zadnjih 24 urah brez vročine oz. je minilo 24 ur od izboljšanja simptomov in znakov bolezni ter je okužena oseba imela hkrati negativen HAG test pri pooblaščenem izvajalcu.

Preberite tudi – Povračila za prehrano so (lahko) s septembrom višja!

Po sedmih dneh od takrat ko je okužba potrjena se mora okuženi testirati!

V kolikor je okužba s hitrim testom po 7-ih dneh še vedno potrjena mora oseba nadaljevati z izolacijo. Testiranje lahko ponovi do konca desetega dne. Po desetem dnevu se izolacija prekine tudi brez opravljenega HAG testa.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

V kolikor se okužba in bolezen ne izboljša se podaljša tudi izolacija

Izolacija se podaljša, v kolikor je potek bolezni po 10. dnevu hujši ali je zahtevana hospitalizacija ter v primeru imunske motnje.

Vir: NIJZ

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja