Go to Top

Odvetniki po novem s 3.000 evri vpisnine

Odvetniki bi lahko za vpis v imenik odvetnikov plačevali kar 260 odstotkov več, kot so plačevali doslej. Novica je močno razburila predvsem Ministrstvo za pravosodje (MP), ki o spremembi ni bila obveščena. Pred slabim tednom je Odvetniška zbornica Slovenije vendarle sklicala novo skupščino, na kateri so izglasovali, da se vpisnina iz 2.500 evrov poviša na 3.000 in ne na 9.000 evrov, kakršen je bil predlog zbornice pred slabima dvema mesecema.

Odvetništvo se sicer lahko izvaja kot svobodni poklic, katerega dejavnost morate vpisati v Poslovni register Slovenije, o čemer pišemo spodaj.

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Kaj morate o poslovanju vedeti, če poslujete z normiranimi odhodki?

Več informacij

Odvetniška zbornica Slovenije je sklicala novo skupščino, kjer so višino vpisnine v imenik odvetnikov povišali na 3.000 evrov. Vpisnina se je povišala za dobrih 500 evrov, dvig pa je upravni odbor zbornice predlagal zaradi usklajevanj z inflacijo. Vpisnina v imenik odvetnikov se sicer od leta 2003 ni spremenila.

Prijava na izobraževanje o normirancih!

Odvetniki bodo za vpisnine plačevali več

odvetnikiSpomnimo, zbornica je aprila sprejela sklep, s katerim je bistveno povišala vpisnino v imenik odvetnikov iz dosedanjih nekaj manj kot 2.500 na 9.000 evrov, kar predstavlja povišanje v višini 260 odstotkov. Pravosodno ministrstvo je dejalo, da jih zbornica o tem ni obvestila in da so informacijo zasledili prek medijev. Dodali so tudi, da bi tovrsten finančni ukrep v nasprotju z ustavno pravico do svobode dela lahko preprečeval mladim pravnikom dostop do odvetniškega poklica. Več si lahko preberete v članku Odvetniška zbornica vpisnine v imenik odvetnikov povišala za 260 odstotkov.

Prijava na izobraževanje o normirancih!

Odvetniški poklic sodi med tiste, ki jih bo vlada do konca junija prihodnjega leta regulirala. Slovenija ima eno najbolj restriktivnih regulacij poklicev in dejavnosti v Evropski uniji (EU), imamo kompleksne regulatorne postopke ter številne ovire pri vstopanju v dejavnosti. V pripravi je prenova zakonodaje iz tega področja, ki naj bi pripomogla k izboljšanju konkurenčnosti gospodarstva. Več pa najdete v Regulacija poklicev in dejavnosti v Sloveniji: rok za sprostitev prestavljen!

Odvetniki bodo za vpisnine v imenik plačali 3.000 in ne 9.000 evrov!

Klikni in deli

Odvetništvo kot svobodni poklic

Za opravljanje dejavnosti se morate predhodno registrirati. Odvetnik lahko odvetniško dejavnost opravlja kot svobodni poklic in sicer kot posameznik ali v odvetniški družbi.

Svobodni poklici so poklici z visoko stopnjo usposobljenostjo ter se opravljajo osebno, neodvisno in s polno osebno odgovornostjo. Zanje so značilni strogi izobrazbeni in poklicni standardi zaradi zagotavljanja kakovosti storitev.

Izvajalci svobodnih poklicev se ne štejejo za podjetnike. Ne glede na to, da odvetnik kot predstavnik svobodnega poklica opravlja posebne vrste pridobitno dejavnost, ni samostojni podjetnik posameznik. Z davčnega vidika so svobodni poklici izenačeni z vsemi drugimi osebami, ki opravljajo dejavnost in katerih dohodek se všteva v dohodnino.

Prijava na izobraževanje o normirancih!

Odvetništvo kot dejavnost lahko fizične osebe vpišejo v Poslovni register Slovenije. Mednje sodijo novinarji, kulturniki, zasebni raziskovalci, športniki, arhitekti ter drugi samozaposleni, ki nimajo registrirane dejavnosti kot samostojni podjetnik.

Po vpisu v poslovni register morajo vse podatke, ki jih za obdavčenje potrebuje Finančna uprava RS, sporočiti enemu izmed finančnih uradov. Slednje pa ne morejo storiti preko vstopnih točk VEM ali digitalnega portala e-VEM, kot to lahko storijo samostojni podjetniki.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja