Go to Top

Odstotek dohodnine v dobrodelne namene – le še do konca meseca!

Odstotek dohodnine lahko davčni zavezanec rezident nameni v donacijo le še do konca meseca

Odstotek dohodnine lahko zavezanci namenijo za financiranje upravičencev do donacij. To so nevladne organizacije, reprezentativni sindikati, verske skupnosti, cerkve in nenazadnje tudi politične stranke. Če želite en odstotek dohodnine nameniti, mora zahteva zavezanca biti zavedena v eDavkih na dan 31. decembra tekočega leta. Tako imate za morebitno oddajo vloge ali spremembo le še nekaj dni časa! V kolikor pa potrebujete strokovno svetovanje naših davčnih svetovalcev glede vašega dohodninskega izračuna ali bolj ugodne prerazporeditve olajšave za otroke nas kontaktirajte preko data@data.si ali na telefon 01/600-1530! Na tej telefonski številki pa lahko rezervirate tudi termin za registracijo s.p. ali d.o.o.!

Ustanovitev podjetja

Odstotek dohodnine se lahko razporedi med več upravičencev do donacij

Davčni zavezanec lahko nameni donacijam največ odstotek dohodnine v določenem letu. Lahko pa nameni tudi manjši znesek, dokler je ta zaokrožen na najmanj desetinko odstotka. Skupni znesek pa ne sme presegati enega odstotka dohodnine. Tako lahko zavezanec med različne upravičence nameni po 0,1 %, 0,2 %, 0,3 % itd. dohodnine. Za upravičence, ki imajo status šolskega sklada, lahko upravičenec nameni največ 0,3 % odmerjene dohodnine. Prejemniki odstotka dohodnine lahko pričakujejo prva nakazila ob koncu septembra v naslednjem letu.

Informativni izračun dohodnine

Odstotek dohodnine lahko spremenite ali celo prekličete!

Namenitev 1 % dohodnine v dobrodelne namene lahko kadarkoli tekom leta prekličete ali spremenite preko eDavkov. FURS bo upošteval odločitev, ki bo razvidna v sistemu na dan 31. decembra. Ob tem je smiselno poudariti, da gre odstotek dohodnine, v kolikor ne izberete upravičenca oz. upravičence po vaši izbiri, v proračun Republike Slovenije.

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

davčno svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kako lahko oddate vlogo, če želite nameniti odstotek dohodnine organizaciji?

Odstotek dohodnine lahko namenite do 31. decembra v tekočem letu elektronsko prek eDavkov, kot tudi osebno ali po pošti pri pristojnem uradu (dokler bo vloga prejeta s strani FURS-a do tega datuma). Do obrazca lahko dostopate na tej povezavi.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Kdo so običajno največji prejemniki podarjene 1 % dohodnine?

Po preliminarnih podatkih so največji prejemniki podarjenega odstotka dohodnine bili Društvo Rdeči noski, Slovenski Karitas ter Zveza prijateljev mladine. Med prvimi desetimi največjimi najdemo tudi Zavod Mačja hiša, Slovensko društvo Hospic in fundacijo UNICEF, pa tudi Katoliško cerkev.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja