Go to Top

Odprtje sp ali doo – kakšne so razlike med njima?

Odprtje sp ali doo

Odprtje sp ali doo je dilema mnogih, ki razmišljajo o lastni podjetniški poti. Imate dobro podjetniško idejo? Vas prijatelji in znanci cukajo za rokav in sprašujejo, kdaj bodo lahko kupili vaš izdelek oziroma naročili vašo storitev? Odločiti se boste morali, ali se boste na trgu pojavili kot samostojni podjetnik (ustanovitev sp) ali pa boste poslovanje začeli z družbo z omejeno odgovornostjo (ustanovitev doo). Gre za dve najpogosteje registrirani obliki podjetia v Sloveniji. Kakšne pa so razlike med njima? Če še vedno razmišljate ali sp ali doo, se lahko odločite za posvet z našimi podjetniškimi svetovalci. Za več informacij lahko pokličete na 01 600 1530. Na tej telefonski številki pa lahko tudi rezervirate termin za registracijo podjetja!

Ustanovitev podjetja

Odprtje sp ali doo in odgovornost pri poslovanju

Ko se bodoči podjetnik odloča za odprtje sp ali doo, je dobro, da si pred odločitvijo o obliki podjetja odgovori na nekaj vprašanj. Koliko kapitala ima in koliko odgovornosti namerava prevzeti nase? Namerava posel širiti in zaposlovati? Ali bo opravljal storitve za maloštevilne stranke? Katero dejavnost namerava opravljati? Razmisliti je potrebno o tem, koliko odgovornosti ste pripravljeni nositi, saj ste kot sp absolutno odgovorni in odgovarjate z vsem svojim premoženjem, medtem ko odgovarjate v gospodarski družbi le z vloženim kapitalom oziroma z lastnino družbe.

Kalkulator za izračun plače!

Odprtje sp ali doo – kdaj je potreben ustanovni kapital?

Sp ustanovnega kapitala ne potrebuje, dobro pa je, da ima za začetek poslovanja prihranjenih nekaj sredstev, če se njegovo poslovanje na začetku ne odvije po načrtih. Če na primer ne dobi plačila za opravljeno delo, mora kljub ničli na TRR računu plačati fiksne mesečne stroške, ki nastanejo z vpisom sp v register podjetij. In plačevati jih mora mesečno. Nezmožnost plačevanja mesečnih stroškov podjetnik lahko prekine le z zaprtjem sp. Možnost zamrznitve poslovanja sp ne obstaja.

Normirani s.p.

Ustanovni kapital v minimalnem znesku 7.500,00 evrov, mora pripraviti družbenik, ki ustanavlja doo na DATA točki. Kapitala je lahko več, biti mora v evrih, manj pa ni dovoljeno. Po uspešnem vpisu doo v register podjetij in pretvorbi začasnega računa na banki v poslovni račun, doo razpolaga s kapitalom in ga nameni za tekoče poslovanje podjetja.

Kilometrina

podjetniško svetovanje

Ob zaposlitvi še popoldanski s.p.!

Odprtje sp ali doo – tabela s temeljnimi razlikami

Sp Doo
Osebna odgovornost DA (odgovarjate z osebnim premoženjem) NE (odgovarjate le z vloženim kapitalom oz. kapitalom podjetja)
Osnovni kapital Ni potreben 7.500 € (lahko v denarju, sredstvih ali poljubno kombinirano), na DATA točki izključno v denarju.
Ustanovitev Brezplačno na DATA točki Brezplačno na DATA točki
Obdavčitev dobička 16%, 26%, 33%, 39%, 45% (dohodninska lestvica) Davek od dohodkov pravnih oseb – 19 %
Vodenje poslovnih knjig Norminirani odhodki (80%)
Enostavno knjigovodstvo
Dvostavno knjigovodstvo
Norminirani odhodki (80%)
Dvostavno knjigovodstvo

Prispevki za s.p. 2024

Kje lahko opravite postopek registracije?

Postopek registracije, če se odločate za odprtje sp ali doo, lahko opravite na DATA točki Spot registracija. Postopek ni povezan s stroški. Dokumentacijo za odprtje sp ali doo vam pomaga pripraviti referent DATA točke, ki po podpisu vseh obrazcev, za vas tudi elektronsko odda vlogo na ustrezne institucije. Prednost DATA točke je tudi ta, da vam pred registracijo lahko svetujemo svetovalci podjetja DATA in vas temeljito pripravimo na postopek. Tudi računovodje za vaše podjetje vam ni potrebno iskati naokoli, ampak vam pri finančnem delu poslovanja sp ali doo lahko pomaga računovodski servis podjetja DATA.

Podjetniki, če bo ena od vaših novoletnih zaobljub tudi odprtje podjetja v novem letu, potem vas obveščamo, da s pripravo na podjetniško pot lahko začnete že v letošnjem decembru. Pomagali vam bomo svetovalci in referenti DATA točke, zato nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja