Go to Top

Odpiranje sp – popoldanski ali polni? Normirani?

Odpiranje sp je odločitev posameznika, ki se je odločil, da se preizkusi na podjetniški poti. Eno prvih vprašanj, ki se mu ob tem zastavlja je, ali naj odpre redni ali popoldanski s.p.? Ali bo normiranec?

Ustanovite s.p. hitro in brezplačno!

Odpiranje sp – popoldanski sp

V primeru, da ste zaposleni za polni delovni čas v podjetju in se odločate za odpiranje sp, ker bi radi svoj hobi spremenili v posel, potem lahko odprete popoldanski sp. Zaposlitev za polni delovni čas je pogoj za odprtje popoldanskega sp. Oseba ne sme biti davčni dolžnik in na DATA točko pride osebno na postopek. Na postopek s seboj prinese osebni dokument, po potrebi overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov, spisek dejavnosti, ki jih namerava registrirati, podatek o načinu vodenja poslovnih knjig in predvidenih prihodkih v letu ustanovitve sp. Po registraciji popoldanski sp plačuje pavšalne prispevke za zavarovanje (trenutno) v znesku 93,15 evra mesečno. Še opozorilo! Če niste zaposleni za polni delovni čas, ne morete odpreti popoldanskega sp. Na podobna vprašanja posameznikom pogosto odgovarjamo in svetujemo podjetniški svetovalci DATA. Na nas se obračajo bodoči podjetniki, ki za odpiranje sp želijo praktične napotke pred registracijo podjetja. Za svetovanje se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Izračunajte si vašo plačo!

davčno svetovanje

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Odpiranje sp – registracija rednega sp

Redni sp odpirajo posamezniki, ki so brezposelni in študentje, skratka osebe, ki niso v rednem delovnem razmerju in jim prispevke za socialno zavarovanje ne plačuje delodajalec. Ustanovitev sp (redni sp) pomeni samozaposlitev osebe in plačevanje prispevkov za socialno zavarovanje iz naslova sp. Prispevki za sp 2024 znašajo 544,04 evra mesečno. Na odpiranje sp na DATA točko oseba prinese enako dokumentacijo in podatke, kot je opisano v zgornjem primeru. Razlika med rednim in popoldanskim sp je višina prispevkov za socialno zavarovanje.

Interni akti podjetja

Odpiranje sp – „normirani“ sp

V praksi se je uveljavil izraz normirani sp oz. “normiranec“, ki ni nič drugega kot redni ali popoldanski sp, ki dobiček ugotavlja na način normiranih odhodkov. Gre za način določanja dobička in ne za vrsto sp. Tako redni kot popoldanski sp lahko dobiček ugotavljata na način normiranih odhodkov. Kdaj pa se izplača odpiranje sp z normiranimi odhodki ali po dejanskih stroških pa podjetnikom lahko svetuje davčni svetovalec v podjetju DATA.

Izračun dnevnice 2024

Se sprašujete, kako pa je v vašem primeru? Kaj lahko registrirate? Kaj se vam najbolj izplača? Izpolnjujete pogoje za redni, popoldanski ali na primer sp za 10 ur? Na kakšen način je v vašem primeru smiselno voditi finančni del poslovanja sp? Pri odločitvi vam lahko pomagamo podjetniški svetovalci podjetja DATA. Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530! V kolikor pa želite rezervirati termin za registracijo podjetja, lahko to storite tudi preko spletnega obrazca!

Prijavite se na e-novice

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja