Go to Top

Popoldanski s.p., če je delavnik v podjetju 36 ur in ne 40 ur?

»Popoldanski s.p. bi odprl in me zanima če lahko, ker imam pogodbo o zaposlitvi za 36 ur v podjetju, kjer sem zaposlen. Bral sem namreč, da lahko popoldanski s.p. odpre le oseba, ki je v nekem podjetju zaposlena za polni delovni čas, kar znaša 40 ur«, nas sprašuje bodoči podjetnik, ki je želel termin za registracijo popoldanskega. s.p. na naši DATA točki. Želite tudi vi opraviti registracijo podjetja na naši DATA točki? Nič lažjega. Za termin postopka nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 530 vsak dan med 8. in 16. uro.

Informativni izračun plače

Zaposlitev s krajšim delovnim časom in popoldanski s.p.

Mnoga podjetja v tujini uvajajo za zaposlene krajši delovni čas od polnega. Podjetja v Veliki Britaniji na primer uvajajo 4 dnevni delovnik, ostale 3 dni v tednu so delavci doma. Pri nas so ukrepi v podjetjih glede uvajanja krajšega delovnega časa bolj črka na papirju, kot uveljavljena praksa.

Ustanovitev podjetja

36 urni delovnik in popoldanski s.p. – kaj pravi zakonodaja?

Zakon o delovnih razmerjih -1 (ZDR-1) v drugem odstavku 143. člena dopušča možnost, da se z zakonom oz. s kolektivno pogodbo lahko določi kot polni delovni čas delovni čas, ki je krajši od 40 ur, vendar ne manj kot 36 ur na teden. Tako določen »krajši polni delovni čas« (tj. polni delovni čas, ki je v skladu s 143. členom ZDR-1 določen v obsegu krajšem od 40 ur) pomeni merilo za določitev delavčevih pravic in obveznosti, in sicer imajo delavci, pri katerih je polni delovni čas določen v obsegu manj kot 40 ur na teden, enake pravice in obveznosti kot delavci, pri katerih je polni delovni čas določen v obsegu 40 ur na teden.

Interni akti podjetja

Potrebujete pravni nasvet?

Prispevki za popoldanski s.p. 2024

36, 37, 38, 39 urni delavnik se na podlagi zakona oz. kolektivne pogodbe lahko določi kot polni delovni čas

Kadar je oseba zaposlena v podjetju, kjer za polni delovni čas velja krajši delavnik, kot v primeru podjetnika, ki nam je zastavil vprašanje na začetku članka, potem lahko taka oseba registrira dopolnilno dejavnost oziroma popoldanski s.p..

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Popoldanski s.p. in potrebna dokumentacija za registracijo

Za registracijo popoldanskega s.p. bodoči podjetnik na postopku na DATA točki potrebuje:

  1. Osebni dokument
  2. Poznati mora svojo davčno številko
  3. Overjeno izjavo lastnika objekta, če sam ni lastnik/solastnik stanovanja ali hiše, kjer bo poslovni naslov s.p.
  4. Šifre dejavnosti, ki jih želi registrirati

Podjetniki! V kolikor bi potrebovali dodatne informacije pred registracijo popoldanskega s.p., vam lahko svetujemo svetovalci podjetja DATA. Za ponudbo za svetovanje nam pišite na data@data.si.

Prijavite se na e-novice!