Go to Top

Odpiranje šol in vrtcev, a ne za vse!

Odpiranje šol in vrtcev je predvideno z 18. majem. Odpiranje šol in vrtcev pa bo postopno. V šolo se bodo vrnili učenci prve triade ter maturantje, 25. maja pa še učenci 9. razredov, drugi bodo pouk zaključili na daljavo. Odpiranje šol in vrtcev pomeni, da je nekaterim staršem »odpadla skrb«, saj se bodo lahko ponovno vrnili na delo. Veliko staršev je moralo namreč zaradi varstva otrok zaradi zaprtja vrtcev in šol, ostajati z njimi doma. Druge opcije niso imeli. Kaj pa starši, ki imajo otroke, za katere odpiranje šol in vrtcev ni predvideno? Kako bodo to urejali s svojim delodajalcem?

Informativni izračun plače

Odpiranje šol in vrtcev – kakšne so možnosti zaposlenih staršev?

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju razmerij z delavci v času epidemije COVID-19? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Odpiranje šol in vrtcev ni predvideno za vse otroke. Kakšne so možnosti zaposlenih staršev, katerih otroci se ne bodo (mogli) vrniti v šolo (ali vrtec)? Pravniki DATA predstavljamo katere delovnopravne možnosti  imajo:

  • delo na domu: to je možno v dogovoru z delodajalcem. Delavec ima enake pravice kot delavec, ki dela v delovnih prostorih delodajalca. Takšen delavec je upravičen do 100% nadomestila plače. Delavec je upravičen do povračila stroškov za prehrano.

Kaj drugi korona paket prinaša delodajalcem?

  • koriščenje letnega dopusta: v kolikor ste v leto 2020 prenesli lanski dopust, lahko le-tega koristite v dogovoru z delodajalcem, in sicer do 30.6.2020. Od delodajalca ste za tekoče koledarsko leto prejeli obvestilo o odmeri letnega dopusta. V kolikor ste porabili že v celoti lanski dopust, pa se lahko dogovorite za koriščenje letošnjega.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

  • neplačan dopust: Možen je po dogovoru z delodajalcem. Delavec ves čas ostane vključen v obvezna socialna zavarovanja preko delodajalca. Mesečne plače takšen delavec sicer ne prejema.

Krizni dodatek za delavce, ki delajo je obvezen!

  • odsotnost z dela zaradi varstva otrok zaradi zaprtja vrtcev in šol (višja sila): npr. starši, ki ostanejo doma zaradi varstva otrok, so upravičeni do od­sotnosti ves čas, ko trajajo okoliščine, ki mu objektivno preprečujejo dejanski prihod na delo. V tem času je delavec (eden od staršev) upravičen do nadomestila 80% bruto plače v skladu s sprejetim interventnim zakonom (ZIUZEOP-A). Do takšnega nadomestila je upravičen ne glede na to, ali delodajalec uveljavlja povračilo (denarno pomoč) od Zavoda RS za zaposlovanje ali ne. Slednje pa velja samo za čas veljavnosti teh ukrepov. Sicer mu po ZDR-1 pripada nadomestilo 50% plače.

Delavec naj v primeru nezmožnosti opravljanja dela zaradi varstva otrok, delodajalca obvesti o vseh relevantnih okoliščinah odsotnosti. Npr. starost otroka, nezmožnosti varstva s strani drugega starša, ipd.

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja