Go to Top

Odpiranje popoldanskega s.p. – bo sledil prehod v samozaposlitev?

Odpiranje popoldanskega s.p. se pogosto izkaže kot uvod v samozaposlitev. To se zgodi takrat, ko začne posel cveteti in lahko postane vir preživetja. Bi želeli tudi vi ustanoviti popoldanski s.p.? Ali odpreti s.p. oziroma d.o.o.? Storite to pri nas na DATA točki! Pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin registracije podjetja.

Brezplačno registrirajte podjetje

Pogoj za odpiranje popoldanskega s.p.

Popoldanski s.p. ali dopolnilna dejavnost je oblika gospodarske aktivnosti, ki jo lahko opravljajo zaposleni v podjetju poleg redne zaposlitve. Pogoj za odpiranje popoldanskega s.p. je namreč, da je oseba zaposlena za polni delovni čas (40 ur na teden). Oblika pogodbe o zaposlitvi pri tem ne igra vloge – lahko je sklenjena za določen ali nedoločen čas.

Izračunajte si plačo

Ustanovite redni s.p.

Odpiranje popoldanskega s.p. in prehod v redni s.p. – samozaposlitev

Veliko postopkov opravimo referenti DATA točke v zadnjem obdobju in ti postopki se nanašajo na odpiranje popoldanskega s.p. kot tudi na prehajanje podjetnikov iz popoldanskega v redni s.p. Postopek prehoda se ureja z M obrazci Zavoda za zdravstveno zavarovanje, ki se oddajajo elektronsko in ne več na območnih enotah ZZZS.

Popoldanski s.p. prispevki

Primer:

Popoldanski s.p. bo prekinil pogodbo o zaposlitvi pri delodajalcu z 30.01.2024. Ker ima registriran popoldanski s.p., bo moral urediti prijavo v zavarovanje na svoj popoldanski s.p., ki bo nato postal redni s.p. Pri postopku mora biti pozoren na datume vlog. Pripravil bo sledeča obrazca: M12 obrazec za odjavo iz zavarovanja na popoldanskem s.p. na dan 31.01.2024 in prijavo v zavarovanje z M1 obrazcem z dnem 1.02..2024. Njegova delovna doba se nadaljuje in podjetnik s popoldanskim s.p. tako postane redni s.p.

Prispevki za redni s.p.

Želite individualni posvet, kjer s podjetniškim svetovalcem preverite vaše možnosti za odprtje popoldanskega s.p., rednega s.p ali d.o.o? Pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin.

Prijavite se na novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja