Go to Top

Oddaja bilance 2021 za samostojne podjetnike

Oddaja bilance 2021 do konca marca 2022

Oddaja bilance 2021 je obvezna za vse organizacije od družb, društev, zavodov, zadrug do samostojnih podjetnikov. Prav tako tudi za tiste podjetnike, ki so se odločili, da bodo davčno osnovo izračunavali na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov. Oddaja bilance 2021 je torej obvezna za vse, ki vodijo enostavno ali dvostavno knjigovodstvo. Rok oddaje je konec marca 2022. V primeru, da potrebujete pomoč pri pripravi bilance se lahko obrnete na naše računovodske svetovalce. Za ponudbo nas pokličite na 01-600/1530 ali nam pišite na elektronski naslov data@data.si.

Informativni izračun plače

Kaj vse obsega oddaja bilance 2021?

Oddaja bilance 2021 samostojnega podjetnika dejansko obsega več poročil in sicer:

  • Bilanco stanja na bilančni dan (31.12.);
  • izkaz poslovnega izida (za obdobje od 01.01. do 31.12., oziroma glede na datum registracije znotraj poslovnega leta);
  • priloge (opredelitve podjetnika);
  • napoved akontacije davka od dohodka iz dejavnosti s prilogami (t.i. davčni obračun, za obdobje od 01.01. do 31.12., oziroma glede na datum registracije znotraj poslovnega leta).

Želite ustanoviti podjetje? Ste na pravem mestu!

Računovodske izkaze in priloge oddajamo preko portala AJPES, kjer so vnaprej pripravljene že neke logične kontrole, da bi bila oddaja bilance 2021 čim preprostejša in bolj prijazna uporabnikom. Sama davčna napoved se pripravi in odda preko portala Finančne uprave, eDavki. Obrazec je enak za vse samostojne podjetnike. Razlika je v rubrikah, ki jih izpolnjujejo normiranci in med tistimi, ki vodijo poslovne knjige.

ZASLUŽITE DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!računovodsko svetovanje

Informativni izračun za normirance

Oddaja bilance 2021 – zagrožene kazni so visoke

Samostojni podjetniki, za katere je predpisana oddaja bilance 2021, torej računovodskih izkazov preko portala AJPES, so lahko kaznovani, če tega ne storijo. Sankcije so predpisane po 688. členu Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1). Kazni se gibljejo od 200 evrov pa vse do 5.000 evrov, odvisno od velikosti podjetnika. Tudi davčni predpisi terjajo svoje, zato neoddaja davčnega obračuna samostojnega podjetnika lahko stane od 800 evrov do 10.000 evrov, skladno z Zakonom o davčnem postopku (ZDavP-2).

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Oddaja bilance 2021 – udeležite se našega seminarja!

Delavnica Zaključna bilanca za leto 2021, ki jo že več kot 15 let organiziramo v našem podjetju, Data d.o.o., je namenjena mikro in majhnim samostojnim podjetnikom, ki bi želeli spoznati postopek kako se sestavi in oddaja bilance 2021. Primerna je za tiste, ki sami vodijo svoje knjigovodstvo in že poznajo osnovne knjigovodske in računovodske definicije kot so stroški, prihodki, obveznosti, terjatve, amortizacija itd.

Praktični primer zajema preprosto poslovanje samostojnega podjetnika ter izpolnitev vseh poročil, ki so predpisana za oddajo AJPES-u in FURS-u.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja