Go to Top

Obdelava osebnih podatkov v zasebnem sektorju

Obdelava osebnih podatkov ima pravno podlago v Zakonu o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1). Podjetja osebne podatke različnih profilov ljudi (zaposlenih, strank …) obravnavajo drugače, v vsakem primeru pa velja, da se lahko osebni podatki zbirajo le, če za to obstaja pravna podlaga ali pa podatke posameznik poda osebno.

izobraževanje

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Delodajalci, preden se z delavci zaplete v neprijetnosti, lahko skupaj pregledamo vse zakone, ki vam pri poslu pridejo prav!

Več informacij

V primeru, ko podjetje potrebuje osebne podatke strank z namenom izvajanja analize njihovega zadovoljstva, informacijska pooblaščenka RS opozarja, da lahko osebne podatke strank podjetje obdeluje le, če so ti podatki pridobljeni neposredno od stranke, ki je koristila storitve, ki jih določeno podjetje nudi. Nadalje opozarja tudi, da je treba pridobljene podatke uporabljati le za zadevo, za katero smo podatke potrebovali (in dobili), ne pa tudi v druge namene.

Obdelava osebnih podatkovZVOP-1 v 8. členu določa, da se osebni podatki lahko obdelujejo le, če obdelavo osebnih podatkov in osebne podatke, ki se obdelujejo, določa zakon ali če je za obdelavo osebnih podatkov podana osebna privolitev posameznika. Namen obdelave osebnih podatkov mora biti določen v zakonu, v primeru obdelave na podlagi osebne privolitve posameznika pa mora biti posameznik predhodno pisno ali na drug ustrezen način seznanjen z namenom obdelave osebnih podatkov, so zapisali na uradu informacijskega pooblaščenca.

Obdelava osebnih podatkov v zasebnem sektorju

Osebne podatke lahko uporabite le za zadevo, za katero ste jih zbrali!

Klikni in deli

Osebni podatki v zasebnem sektorju se lahko obdelujejo, če obdelavo osebnih podatkov in osebne podatke, ki se obdelujejo, določa zakon ali če je za obdelavo določenih osebnih podatkov podana osebna privolitev posameznika.

Prijava na izobraževanje

Ne glede na zgornje navedbe se v zasebnem sektorju obdelujejo osebni podatki posameznikov, ki so z zasebnim sektorjem sklenili pogodbo ali pa so na podlagi pobude posameznika z njim v fazi pogajanj za sklenitev pogodbe, če je obdelava osebnih podatkov potrebna in primerna za izvedbo pogajanj za sklenitev pogodbe ali za izpolnjevanje pogodbe. Prav tako se ne glede na prvi odstavek v zasebnem sektorju lahko obdelujejo osebni podatki, če je to nujno zaradi uresničevanja zakonitih interesov zasebnega sektorja in ti interesi očitno prevladujejo nad interesi posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja