Go to Top

Ob izbrisu iz poslovnega registra se odjava iz zavarovanja ne uredi sama od sebe!

Veliko vas še vedno sprašuje o tem, kaj se zgodi z odjavo iz zavarovanja, ko oseba ni več prijavljena kot zaposlena. Konkretno vas veliko sprašuje o tem, če se odjava iz zavarovanja uredi avtomatsko, ko se oseba izbriše iz poslovnega registra. Naš odgovor je, da ne.

izobraževanje

E-urejanje socialnih zavarovanj: M obrazci

Prijave, odjave in spremembe socialnih zavarovanj morate zase, za svoje zaposlene, družinske člane ali osebe, ki jim pomagajo na podlagi pogodb civilnega prava, urejati z M obrazci. Zdaj lahko to uredite kar sami!

Več informacij

Prijava na izobraževanje

Pa pojdimo lepo po vrsti.odjava iz zavarovanja

Odjava iz zavarovanja se ne uredi sama od sebe, ko se oseba izbriše iz poslovnega registra.

Klikni in deli

Prijava na izobraževanje

  • Ni pa dovolj, da obvesti le Ajpes, ampak mora s. p. v tem 15-dnevnem roku, najkasneje pa 3 dni pred datumom izbrisa, tudi na VEM točki DATA pripraviti vlogo za izbris s. p. iz registra podjetij. Na tej vlogi je isti datum izbrisa s. p., kot je na obvestilu za Ajpes.

Na VEM točki DATA lahko samostojni podjetnik obvestilo odda hkrati s prijavo za izbris, vendar le, če je ta oddana najmanj 15 dni pred predlaganim datumom izbrisa.

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

  • Hkrati s pripravo obrazca za izbris s. p. iz registra podjetij (Poslovni register Slovenije) se 8 dni do datuma, ko bo uradni izbris, na VEM točki DATA lahko opravi še odjava iz zavarovanja za tega s. p. Če pa se zgodi, da je s. p. prej izbrisan iz registra, po izbrisu bi pa želel na VEM točki DATA narediti še odjavo iz zavarovanja, pa tega ne more storiti. V tem primeru mora izbrisani s. p. s sklepom o izbrisu na območno enoto zavoda za zdravstveno zavarovanje in odjavo iz zavarovanja s. p. opraviti osebno.

Torej, podjetnik lahko, dokler še ni izbrisan iz Poslovnega registra Slovenije, vendar po tem, ko že odda vlogo za izbris, odjavo iz zavarovanja uredi tudi sam (ali preko referenta na VEM točki DATA) elektronsko, od doma, iz pisarne ali iz dopusta, česar vaš naši usposobljeni strokovnjaki priučijo na spodnjem seminarju. 

Prijava na izobraževanje

Primer: Klemen ima popoldanski s. p. in se mu POZ kmalu izteče

Izmišljen primer, Klemen Novak, ima popoldanski s. p. Zaposlen je za polni delovni čas in pogodba z delodajalcem se mu bo je zaključila  30. septembra 2016. Klemen se odloča med tem, da bi se samozaposlil v svoj s. p. ali pa bi s. p. zaprl. Odloči se, da bo zaprl s. p. O nameri zaprtja bo najkasneje 15. septembra 2016 obvestil Ajpes z dopisom, na VEM točko, lahko seveda na VEM točkp DATA, pa bo prišel osebno urediti izbris s. p. iz poslovnega registra podjetij, ki ga Ajpes tudi vodi. Postopek na VEM točki DATA bo opravil vsaj 3 dni pred ali najprej 8 dni pred 30. septembrom 2016 in referent VEM točke DATA bo zanj pripravil dokument – Vlogo za izbris s. p. iz registra podjetij in odjavo iz zavarovanja na popoldanski s. p. – M12 obrazec. Klemen bo podpisal oba obrazca in v začetku oktobra po pošti prejel najprej Sklep o izbrisu s. p. iz registra podjetij, nekaj dni kasneje pa še Potrdilo o odjavi iz zavarovanja – M12 obrazec.

Preberite tudi:

Pripravila: Bogdana Rejc, Data d. o. o.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja