Go to Top

Ob dnevu žena: Ženske na vodilnih položajih podjetij

V Sloveniji je na vodilnih položajih podjetij 37 odstotkov žensk, zaslužijo pa 12,4 odstotka manj od svojih kolegov, ob mednarodnem dnevu žensk ugotavlja evropski statistični urad Eurostat.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Poznate finančne in organizacijske prednosti in slabosti samozaposlitve?

Več informacij

Za primerjavo – največji delež žensk na vodilnih položajih je v Latviji (53 odstotkov). To je edina članica Evropske unije (EU), v kateri je menedžerk več kot menedžerjev. Latviji sledita Bolgarija in Poljska, medtem ko so na dnu lestvice Nemčija, Italija in Ciper. V tej trojici je med vodilnimi v podjetjih 22 odstotkov žensk.

Prijava na izobraževanje

Slovenija se torej pri tem kazalcu uvršča nekoliko nad povprečje Unije, ki je pri 35 odstotkih. Da je položaj žensk na ravni države v splošnem zadovoljiv, ugotavljajo tudi na vladi RS, a se hkrati zavedajo, da je še veliko prostora za izboljšave.

Izpostavljajo visoko uvrstitev Slovenije na lestvici Svetovnega gospodarskega foruma, ki meri globalni indeks enakosti spolov. Ta indeks meri (ne)enakosti na štirih področjih: zdravje, izobraževanje, udeležba in priložnosti v gospodarstvu ter krepitev politične moči. Slovenija se med 144 državami na lestvici uvršča na osmo mesto.

na vodilnih položajih

Ženske na trgu delovne sile

Ženske sicer v Sloveniji predstavljajo skoraj polovico delovno aktivnega prebivalstva. Mesečno so v letu 2015 povprečno zaslužile 1.594 evrov bruto, kar je 101 evro manj kot moški. Njihova povprečna mesečna plača za leto 2015 je namreč znašala 1.695 evrov bruto.

Prijava na izobraževanje

Poklic prodajalke je še vedno »najbolj ženski«, ženske pa prevladujejo tudi med tajnicami, strežnicami, čistilkami, gospodinjskimi pomočnicami in vzgojiteljicami oziroma njihovimi pomočnicami.

Če ste ženska in živite v Sloveniji …

… ste ena izmed 1,04 milijona prebivalk.

V povprečju so prebivalke Slovenije stare približno 44 let in imajo višjo izobrazbo kot moški. Največ jih nosi ime Marija, Ana, Maja, Irena ali Mojca, medtem ko med novorojenimi deklicami prevladujejo imena Ema, Eva, Zala, Sara in Lara.

Prijava na izobraževanje

Po zadnjih statističnih podatkih (SURS) so Slovenke ob odselitvi od staršev stare 27,2 let, matere pa prvič postanejo dobri dve leti kasneje (29, 3 let), podobno velja tudi za prvo poroko. Povprečno se za to odločijo pri starosti 29,7 let. Ženske navadno dočakajo višjo starost kot moški. Leta 2015 je bilo denimo v Sloveniji 195 žensk starih 100 let ali več, moških te starosti pa je bilo le 35.

Morda vas zanima tudi:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja