Go to Top

Nutricionist ali dietetik? Preverite, kaj rabite, da opravljate dejavnosti!

Nutricionist je oseba, ki deluje kot svetovalec na področju prehrane in prehranskih posledic na zdravje. Dietetik pa je strokovnjak dietetike, človeške prehrane in prilagajanja diete. Dietetik spreminja prehrano stranke glede na njeno zdravstveno stanje in individualne probleme. Dietetik, kot licenciran zdravstveni strokovnjak, analizira, diagnosticira in zdravi nutricistične probleme.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Saj ste že slišali za to, da tudi vaš najljubši hobi lahko postane vaš novi vir zaslužka? Brezplačno preverite na DATI!

Več informacij

Poklic »nutricionist« kot poklic pri nas ni opredeljen in v Evropski Uniji tudi ni uradno registriran kot poklic. Različno je opredeljen tudi drugod po svetu, tako je npr. delno je urejen v posameznih provincah v Kanadi, veliko bolj pa je urejen v Braziliji, kjer obstaja tudi uradno izobraževanje. Tako dejavnost nutricionista v Republiki Sloveniji ni regulirana.

Prijava na brezplačno izobraževanje

nutricionistKatero dejavnost potemtakem registrira nutricionist?

Nutricionistike kot dejavnosti torej v Standardni klasifikaciji dejavnosti (2008) ne boste našli in v takem primeru mora izvajalec ugotoviti naravo svojega delovanja in registrirati potem temu primerno dejavnost. Tako v primeru izvajanja delavnic ali izobraževanj na temo nutricionistike registriramo »Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje« (85.590) ter v primeru izobraževanja v okviru športnega treninga tudi »Izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje na področju športa in rekreacije« (85.510).

Priporočamo pa, da za lažje delovanje in osebne posvete s strankami registrirajo tudi »Druge storitvene dejavnosti, drugje nerazvrščene« in v primeru prodaje prehranskih dopolnil in podobnega  tudi primerno trgovinsko dejavnost.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte termin!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Registracija dejavnosti: dietetik

Dietetik v zdravstveni dejavnosti se spozna na prilagajanje vnosa živil in hranil v organizem ter vpliv teh prilagoditev na preprečevanje bolezni ali njihovo zdravljenje, na nevarnosti ravnanja s hrano in načinov obvladovanja posledic pri posamezniku.

(Bodoči) samostojni podjetnik, ki hoče registrirati to dejavnost, registrira »Druge zdravstvene dejavnosti« (SKD 86.909), kamor spadajo še druge različne dejavnosti za človekovo zdravje, ki se po navadi ne opravljajo v bolnišnicah in jih opravljajo drugi zdravstveni delavci, usposobljeni za delo s pacienti.

Nutricionist je svetovalec na področju prehrane in prehranskih posledic na zdravje, dietetik pa strokovnjak.

Klikni in deli

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dietetik v zdravstveni dejavnosti? Brez pripravništva ne bo šlo

Dietetik v zdravstveni dejavnosti mora imeti ustrezno izobrazbo in opravljeno pripravništvo in strokovni izpit. Program pripravništva predpiše minister za zdravje in traja za zdravstvene delavce s srednjo strokovno izobrazbo šest mesecev, z višjo strokovno izobrazbo devet mesecev in z visoko strokovno izobrazbo dvanajst mesecev.

Pripravništvo se opravlja v zdravstvenih zavodih, pri zasebnih zdravstvenih delavcih ter drugih zavodih, ki izpolnjujejo predpisane pogoje. Tudi izvajalec strokovnega izpita je odvisen od pripravnikove izobrazbe, tako pripravnike s srednjo strokovno izobrazbo opravljajo izpit pri pooblaščenih zdravstvenih zavodih, pripravniki z višjo strokovno, visoko strokovno ali univerzitetno izobrazbo pa ga opravljajo pri ministrstvu pristojnem za zdravje. Z izjemo predmeta urgentna medicina je strokovni izpit usten.

Spomnimo, doregistracija dejavnosti v vašem podjetju je brezplačna!

Prijava na brezplačno izobraževanje

Imate kadrovsko, davčno, finančno ali podjetniško vprašanje? Z našo pomočjo se boste lahko lažje odločili glede na vaše potrebe in želje, zato nas pokličite na 01 600 15 30 ali pa nas kontaktirajte po e-mailu data@data.si in dogovorili se bomo za termin. Ali pa preprosto obiščite brezplačni seminar, kjer bomo odgovorili tudi na vaša vprašanja!

DATA d.o.o

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Evropski sklad za regionalni razvoj

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja