Go to Top

Nudenje nepremičnin za časovni zakup – ko se vam ne splača več aktivno tržiti nepremičnine preko AirBnB ali drugih portalov

Ravno takrat, ko se je bitcoin mrzlica malce pomirila in se je nepremičninski trg malce ohladil, prično preudarni podjetniki razmišljati, kako najlažje upravljati z nepremičninami. Alternativa navadnemu oddajanju in aktivnemu trženju po AirBnB-ju, je oddajanje nepremičnine v časovni zakup. Kako pričeti opravljati dejavnost, če imate podjetje ali nameravate podjetje registrirati, si lahko preberete v tem sestavku.

Časovni zakup ali ang. »time-share« je oblika najema, uporabne pravice ali lastništva nepremičnine razdeljena med več uporabniki. Navadno gre za počitniške objekte.

Izračun za avtorsko in podjemno pogodbo ter občasno delo

Pri podjetju DATA najdete tudi pravno svetovanje in storitev priprave pogodb

Naše podjetje z več letnimi izkušnjami nudi tudi celoten razpon pravnih storitev, ki lahko vključujejo pripravo zaposlitvenih, najemnih, podjemnih in ostalih pogodb kot tudi celotno pravno svetovanje povezano z njimi. Zaposlujemo več pravnikov in Vam nudimo tudi uporabne pakete v kombinaciji z računovodskimi storitvami. Tako lahko združite več elementov Vašega poslovanja pod eno streho in na eno lokacijo.

Tako Vam lahko nudimo izdelavo pogodbe za časovni zakup, kot tudi podrobno pravno svetovanje na to tematiko.

Pravni nasvet

Časovni zakup pomeni registracijo primerne dejavnosti

V kolikor ste se do sedaj ukvarjali z oddajanjem sob preko AirBnB-ja ali podobnih spletnih portalov in ste dejavnost opravljali kot samostojni podjetnik (s.p.) ali preko družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.), ste imeli najverjetneje registrirano dejavnost »Oddajanje zasebnih sob gostom« (SKD 55.203). Za obratovanje objektov z časovni zakupom pa boste morali do-registrirati dejavnost »Druge nastanitve za krajši čas« (SKD 55.209).  Če nameravate oddati nepremičnino stranki za daljše obdobje, torej dlje od enega leta, pa je za Vas primerna dejavnost »Oddajanje in obratovanje lastnih ali najetih nepremičnin« (SKD 68.200).

Glede na to, da navadno gre za oddajanje cele zaključene stanovanjske enote bi Vas na Ministrstvu za okolje in prostor tudi opozorili, da je potrebno pridobiti soglasje vseh etažnih lastnikov, v kolikor gre za večstanovanjski objekt.

Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Bodite pozorni v kolikor izstavljate račun še za katero storitev v povezavi z nepremičnino

Stranke, ki registrirajo dejavnost za časovni zakup največkrat pozabijo, da v kolikor bodo najemniku izstavile račun še za usluge čiščenja, da je potrebno imeti tudi to dejavnost registrirano, četudi same storitve čiščenja ne opravljate. Če najamete nekoga za čiščenje in nato stranki izstavite račun, je potrebno imeti registrirano tudi to dejavnost. Za čiščenje sob, apartmajev in hišic je  potrebno imeti registrirano »Splošno čiščenje stavb« (SKD 81.210).

V kolikor nudite najemnikom ali gostom tudi hrano, pijačo ali priboljške, pa je potrebno imeti registrirano tudi primerno gostinsko dejavnost, imeti prijavljen živilski obrat in izpolnjevati druge pogoje.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja