Go to Top

Novembrska inflacija na letni ravni 10-odstotna!

Novembrska inflacija na mesečni ravni 0,9-odstotna

Novembrska inflacija na letni ravni je bila desetodstotna. Najbolj sta se v enem letu podražila hrana in brezalkoholne pijače. Za koliko? Mimogrede, želite odpreti s.p. ali d.o.o.? DATA točka je vaša rešitev! Pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ustanovitev podjetja lahko hitro in enostavno opravite na DATA točki!

Najbolj se je podražila hrana in brezalkoholne pijače

Cene blaga so bile v povprečju višje za 12,1 %, cene storitev pa za 5,9 %. Za 15,3 % se je podražilo blago dnevne porabe, trajno blago za 8,4 %, poltrajno blago pa za 3,6 odstotka. Da je bila novembrska inflacija na letni ravni 10-odstotna, so najbolj prispevale višje cene prehrambnih izdelkov. Brezalkoholne pijače in hrana sta se namreč v enem letu podražile za 19 odstotkov. Za 19,1 % so se podražila tudi goriva in energije. Stanovanjska in gospodinjska oprema je dražja za 12 %. Višje pa so bile tudi cene v restavracijah in hotelih (za 9,8 %).

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Na mesečni ravni novembrska inflacija 0,9-odstotna

Novembrska inflacija na mesečni ravni je bila 0,9-odstotna. Za 7,6 odstotka so bile višje cene tekočih goriv. Cene goriv in maziv za osebna vozila pa so bila višja za 5,7 odstotka. Hrana se je na mesečni ravni podražila za 0,9 odstotka. Podražitve pa so bile tudi pri opremi za šport (za 13,2 %), trdih gorivih (za 6,5 %), storitvah v zdravstvu (za 2,5 %) in oblačilih in obutvi (za 1,9 %). Na mesečni ravni so se pocenile toplotna energija (za 7%), nastanitvene storitve (za 3,7 %) in počitniški paketi (za 1,8 %), so pokazali podatki Sursa.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Novembrska inflacija – kaj pa letna rast cen?

Letna rast cen, ki se jo meri s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila 10,8-odstotna. Novembra rani je bila 4,9-odstotna. Mesečna rast cen pa je bila 1,1-odstotna (oktobra je bila 0,8-odstotna).

Ostanite na tekočem in se prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja