Go to Top

Nova regulacija cen pogonskih goriv – koliko in do kdaj?

Nova regulacija cen pogonskih goriv

Nova regulacija cen pogonskih goriv je vendarle postala realnost – vlada je včeraj namreč odločila, da znova začasno regulira cene 95-oktanskega bencina in dizla. Kolikšne so nove cene in do kdaj bo nova regulacija cen pogonskih goriv veljala?

Informativni izračun plače

Nova regulacija cen pogonskih goriv – kolikšna bo cena bencina in dizla?

Če s koncem aprila vlada ni podaljšala regulacije cen pogonskih goriv, je včeraj vendarle napovedala, da sledi nova regulacija cen pogonskih goriv. Za liter 95-oktanskega bencina bo v maloprodaji potrebno odšteti 1,560 evra. Najvišja veleprodajna cena pa je 1,540 evra. Liter dizla bo v maloprodaji stal 1,668 evra. Najvišja veleprodajna cena pa je 1,648 evra.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi! Pokličite 01/600-1530!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

Nova regulacija cen pogonskih goriv bo veljala do 10. avgusta

V uredbi o določitvi cen določenih naftnih derivatov je navedeno, da nova regulacija cen pogonskih goriv začne veljati dan po objavi v Uradnem listu. To se je zgodilo včeraj. To pomeni, da od danes (11.5.2022) do vključno 10. avgusta 2022, veljajo zgoraj omenjene cene pogonskih goriv. Spomnimo, regulacija cen pogonskih goriv je že veljala v obdobju od sredine marca do konca aprila.

Preberite tudi – Regres za leto 2022 višji kot lani!

Nova regulacija cen pogonskih goriv zaradi vnovičnih motenj na trgu

Gospodarsko ministrstvo je v utemeljitvi zapisalo, da je nova regulacija cen pogonskih goriv “posledica” pričakovanih novih motenj na trgu z naftnimi derivati. Prav tako pa gre pričakovati velika cenovna nihanja v povezavi z napovedjo o embargu Evropske unije na uvoz ruske nafte. S tem ukrepom želi vlada stabilizirati trg in cene 95-oktanskega bencina in dizla v korist gospodarstva in potrošnikov.

 PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

Nova regulacija cen pogonskih goriv – kaj to pomeni za trgovce?

Gospodarsko ministrstvo je prav tako podalo oceno javnofinančnih učinkov, ki jo bo prinesla nova regulacija cen pogonskih goriv. Po podatkih treh glavnih naftnih trgovcev (Petrol, OMV in MOL Slovenija) je ocena, ki tem podjetjem nastaja zaradi ukrepa približno 30 milijonov evrov na mesec. V to oceno sicer ni vključena morebitna škoda, ki bo podjetjem nastala zaradi ukrepa določitve najvišje dovoljenje veleprodajne cene.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja