Go to Top

Nova pokojninska reforma prinaša kar nekaj pozitivnih sprememb

Nova pokojninska reforma prinaša kar nekaj novosti – predvsem pozitivne za najranljivejše skupine v okviru pokojninskega sistema! V začetku septembra bo v javni razpravi predlog spremembe zakonodaje s področja pokojninskega in invalidskega zavarovanja. In kdaj bo nova pokojninska reforma sprejeta? Cilj vlade je, da bi bila nova zakonodaja sprejeta že v letu 2020. Za pravni nasvet se obrnite na naše pravne strokovnjake.

Informativni izračun plače

Nova pokojninska reforma se dotika predvsem dveh ciljev:

  1. podaljševanje delovne aktivnosti in
  2. zagotavljanje primernega dohodka za varno starost.

V kolikor vas zanima hitra registracija podjetja ali s.p. nas kontaktirajte ali pa si rezervirajte brezplačen termin.

Kaj natančno obeta nova pokojninska reforma?

Zvišanje odmernega odstotka:

  • izenačitev višine odmernega odstotka za zavarovance obeh spolov, ki dopolnijo 40 let pokojninske dobe na 63,5 %, in sicer:
  • za moške bo v prihodnjih šestih letih (predhodno obdobje) postopen dvig odmernega odstotka za 40 let dopolnjene pokojninske dobe, in sicer iz sedaj 57,25 %, na 63,5 %,
  • za ženske bi povišanje odmernega odstotka začel veljati takoj (z letom 2020) ko dopolnijo 40 let pokojninske dobe, in sicer iz sedaj 60,25 % na 63,5 %,
  • uvedel naj bi se dodatni odmerni odstotek v višini 1,36 % za skrb za vsakega rojenega ali posvojenega otroka kot alternativo pravici do znižanja starosti zaradi skrbi za otroka. Vendar za največ tri otroke.
  • zvišanje odmernega odstotka bi vplivalo na odmero vseh pokojnin (starostnih, vdovskih, družinskih in invalidskih) ter nadomestil iz invalidskega zavarovanja. Namreč tudi druge vrste pokojnin se odmerijo v odvisnosti od odmernih odstotkov.

Pravni nasvet

Pozitivne spremembe za tiste, ki ostajajo v zavarovanju:

Nova pokojninska reforma prinaša pozitivne spremembe za zaposlene, ki so izpolnili pogoje za upokojitev. Pa tudi za upokojence, ki bi zopet začeli delati.

Namreč za te:

  • se vzpostavlja možnost pridobitve dodatnega odmernega odstotka. In kako se bo to vrednotilo? Vsako nadaljnje leto dopolnjene pokojninske dobe se bo vrednotilo tako, da se pol leta pokojninske dobe brez dokupa vrednoti v višini 1,5% (3% na leto). Vendar največ do treh zaporednih let zavarovanja (to je dela oz. zaposlitve).
  • ki ostajajo v zaposlitvi, prinaša nova pokojninska reforma spodbudo v obliki višjega izplačila dela pokojnine. To pomeni, da prva tri leta nadaljnje oziroma ponovne vključenosti v obvezno zavarovanje za polni delovni / zavarovalni čas prejemajo 40% starostne pokojnine, do katere bi bili upravičeni na dan uveljavitve izplačila. Vendar le za prva tri leta. Po poteku 3-letnega obdobja pa 20% starostne pokojnine kot je sedaj urejeno.

>>> Naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili pomembnih novosti s področja podjetništva.

Izboljšave sistema poklicnega zavarovanja:

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Nova pokojninska reforma predvideva spremembe glede poklicnega zavarovanja. Osnova za plačilo prispevkov za poklicno zavarovanje bo sedaj vsebovala tudi nadomestila iz naslova zdravstvenega zavarovanja. Slednje bo olajšalo upravljavcu Sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja nadzor nad pravilnim plačevanjem in obračunavanjem prispevkov za poklicno zavarovanje.

Nova pokojninska reforma pa za upokojence predvideva nekaj nevšečnosti – glede začasnega in občasnega dela upokojencev

Začasno in občasno delo upokojencev je institut, ki upokojencem omogoča ponoven vstop na trg dela in njihovo ponovno aktivacijo. Zakon o urejanju trga dela (ZUTD) je za upokojence določil določene omejitve. Te so npr. največ 60 ur dela v koledarskem mesecu, v koledarskem letu 2019 ne sme presegati 7.127,68 eurov,.. Nova pokojninska reforma pa predvideva globe za prekoračitev teh omejitev. Sankcionirani bodo tako delodajalci (od 2.000 do 3.000 evrov) kot tudi upokojenci (500 evrov).

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali pa jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja