Go to Top

Nov predlog vlade za t.i. interventni »koronazakon«

Nov predlog »mega« interventnega zakona je vlada predstavila danes na tiskovni konferenci. V njem je med drugim predlagala izenačitev tistih, ki na delo ne morejo priti zaradi višje sile s tistimi, ki so na čakanju, plačevanje pokojninskih prispevkov  (delujočih) zaposlenih s strani države, upravičenost samozaposlenih do temeljnega prihodka in kritje njihovih prispevkov ter paket pomoči za upokojence in za ranljive.

Ste lastnik podjetja in vam je upadel promet? Se bojite, da bo do tega prišlo? V pravni službi DATA vam pomagamo pri pridobitvi državnih pomoči! Pišite nam na data@data.si .

 

Nov predlog krovnega interventnega zakona namenjen zamrznitvi trenutnega stanja!

Vlada je predstavila nov predlog, ki bo šel v obravnavo v petek in zatem v potrditev v Državni zbor. Člani vladne skupine so nov predlog interventnega »koronazakona« označili za najverjetneje največji gospodarski intervencionizem v zgodovini Slovenije. Med tistimi predlaganimi ukrepi, ki se nanašajo na delovno-pravno področje, je nov predlog posegel tudi na področje pomoči za kmete in na področje zagotavljanje stabilnosti finančnega sistema ter likvidnosti gospodarstva. Sveženj ukrepov je namenjen zadrževanja trenutnega stanja ter, po njihovih besedah, ohranjanju delovnih mest, socialne stabilnosti, gospodarske zmogljivosti, javnih storitev, potenciala v znanosti, kulturi in družbi nasploh!

Informativni izračun plače

 

Težko pričakovan nov predlog zakonodaje namenjen tudi samozaposlenim s.p.-jem!

Za samozaposlene je predvideno, da bodo lahko prek posebne elektronske vloge razglasili prizadetost zaradi krize (v kolikor ne morajo opravljati delo ali je možnost tega bistveno zmanjšana) in bodo upravičeni do mesečnega temeljnega prihodka v višini 70% neto minimalne plače. Predlog vključuje tudi plačevanje prispevkov s strani države do konca maja (in zadržanje pravic iz tega naslova) ter napovedan odlog plačila akontacije dohodnine.

 

Novi predlog tudi za zaposlene!

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Novi predlog predvideva kritje prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje zaposlenih na čakanju, s strani države. Tudi prispevke nadomestila za pokojninsko blagajno zaposlenih, ki delajo, naj bi krila zavarovalnica in ne delodajalec. Bolniška odsotnost zaposlenih bi bila od prvega dneva krita s strani zdravstvene zavarovalnice in ne delodajalca. Status tistih, ki ne morejo priti na delo zaradi višje sile (npr. nezmožnosti prihoda na delo ali varovanje otrok) se izenači s tistimi, ki so na čakanju na delo. To je pomembno iz vidika prihodkov v teh primerih.

 

Napovedani ukrepi naj bi veljali do 31. maja ali celo dlje, če bi okoliščine to velevale!

Omenjalo se je nagrajevanje za tiste z nevarnim delom in tiste z dodatnimi obremenitvami v tem času, zaradi ohranjanje proizvodnje – nagrajevanje se predvideva v rangu med 10 in 200% plače. Tudi te zneske naj bi država kasneje povrnila. Nov predlog interventnega zakona vključuje tudi druge predloge namenjene ohranitvi podjetij, predvsem z vzpostavitvijo garancijske sheme in odkup terjatev s strani države. Ti ukrepi so namenjeni preprečevanju t.i. »verižne ne-likvidnosti«. Predlog vključuje zamrznitev plačila davkov in skrajšanje plačilnih rokov zasebnim podjetjem, ki se skrajšajo na osem dni. Nekateri ukrepi se dotikajo tudi raziskovalnih dejavnosti.

Pravni nasvet

Poudarili so da je nov predlog namenjen ohranjanju pravic zavarovancev!

Delavci, ki bi od tega trenutka dlje izgubili zaposlitev zaradi višje sile, naj bi bili avtomatično upravičeni do nadomestila za brezposelnost.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 530 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja