Go to Top

Normiranci so lahko tudi tujci z s.p.-jem! Mar ne?

Normiranci so lahko tudi tujci

Normiranci so izredno priljubljena legalna različica načina vodenja knjig v Sloveniji, kjer je podjetje ali s.p. obdavčeno z le 4 % davka od prihodka. Lahko torej takšen s.p. registrirajo tudi tujci! Ali to vpliva na dohodnino v matični državi?

Informativni izračun plače

Kdo torej lahko ustanovi s.p.? Je ustanovitelj lahko kdorkoli?

Registracija s.p.-ja je pri nas brezplačna. Obstajajo pa nekatere omejitve.

Sam ustanovitelj ne sme biti pravnomočno obsojen na kazen zapora zaradi kaznivega dejanja zoper gospodarstvo, delovno razmerje in socialno varnost, pravni promet, premoženje, okolje, prostor in naravne dobrine ter biti vpisan v kazensko evidenco Ministrstva za pravosodje (MP).

Ustanovitev s.p.-ja je začasno onemogočena tudi tistim podjetnikom, ki so v zadnjih treh mesecih ustanovili d.o.o. oziroma pridobili delež v d.o.o., ki ni starejši od treh let.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

In tujci? Lahko ti odprejo s.p.?

Tudi tujci lahko registrirajo s.p.. Vendar se postopki razlikujejo glede na to ali prihajajo iz države članice EU ali ne.

Državljani držav članic EU imajo prost dostop do trga dela in ne potrebujejo pridobivati delovno dovoljenje. Tako se državljani držav članic EU, EGP ali Švicarske konfederacije, oziroma tujce iz tretjih držav, ki imajo v skladu z zakonodajo RS prost dostop na slovenski trg dela, lahko registrirajo in opravljajo dejavnost kot samozaposleni (s.p.) in to pod enakimi pogoji kot slovenski državljani.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Državljani tretjih držav potrebujejo delovno dovoljenje

Tujci iz tretjih držav, torej držav, ki niso članice EU, potrebujejo delovno dovoljenje. Tudi za delo kot samozaposleni oziroma delo preko lastnega s.p. potrebujejo urediti delovno dovoljenje, preden lahko pričnejo z delom.

Formalna registracija s.p. namreč še ne pomeni zaposlitve preko s.p., ampak se to zgodi z vključitvijo v obvezna socialna zavarovanja. Ta je pogojena z Zakonom o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev.

Tako se tujec, ki ustanovi s.p. lahko samozaposli šele po enoletnem neprekinjenem zakonitem bivanju v Republiki Sloveniji. Po tem obdobju lahko tujec torej registrira s.p. in zaprosi za enotno dovoljenje za samozaposlitev pri pristojni upravni enoti. V takem primeru predhodno soglasje Zavoda RS za zaposlovanje v postopku ni potrebno.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Normiranci lahko postanejo tudi tujci?!

Priporočilo, če so normiranci tujci je, da naredijo okvirni kratkoročni načrt stroškov opravljanja svoje dejavnosti. Za to se lahko obrnejo na izkušene svetovalce  našega podjetja DATA, ki jih bodo seznanili s podrobnostmi posamezne registrirane dejavnosti. Naši računovodje bodo na podlagi tega ocenili, katera vrsta vodenja knjig in posledično vrsta obdavčitve ustreza posamezni dejavnosti .

Informativni izračun plače

Normiranci so dokončno obdavčeni v Sloveniji

Vse dejavnosti, razen trgovine na drobno z nizko prodajno maržo, so v začetku najbolj donosne, če jih opravljate kot normiranci. To velja tudi za tujce! Specifične storitvene dejavnosti, specialistična strokovna znanja, opravljanja deficitarnih poklicev, vse to kar vabi tujce, da se preizkusijo v Sloveniji. In to kot normiranci. Za vse tujce je zelo pomemben podatek tudi to, da so normiranci obdavčeni dokončno. Obdavčitev ne vpliva na davčno napoved ne v matični državi, ne v Sloveniji.

Pravni nasvet

Normiranci, imate vprašanja glede DDV, davčnih blagajn…?

Seveda so tujci lahko registrirani kot normiranci, naši računovodje priporočajo samo, da birokracijo prepustijo ustreznim strokovnim delavcem, ki jih na Dati ne manjka, sami pa se prepustijo svojemu primarnemu poslu.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

In kaj za registracijo potrebujete?

Ob registraciji morajo bodoči podjetniki (normiranci) imeti s seboj veljaven osebni dokument, slovensko davčno številko ter EMŠO številko (ta je tudi na osebnem dokumentu). V kolikor nov podjetnik ni lastnik objekta (hiše oz. stanovanja), kjer bo sedež s.p.-ja, potem mora imeti s seboj overjeno izjavo lastnika objekta, ali lastnika pripeljati s seboj na postopek registracije!

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja