Go to Top

Normiranci in zavarovalna osnova

Normiranci in zavarovalna osnova

Normiranci in zavarovalna osnova, znate določiti novo zavarovalno osnovo? Boste davčni obračun ob koncu poslovnega leta oddali sami?

izobraževanje

Davčni obračun za normirance

Ste v dvomih, kako pripraviti davčni obračun? Mi vas dvomov rešimo!

Več informacij

Ob koncu poslovnega leta podjetnike čakajo nekatere obveznosti. Tudi, če poslujete na podlagi normiranih odhodkov, morate oddati davčni obračun in določiti zavarovalno osnovo za prihodnje poslovno leto.

Prijava na delavnico

zavarovalno osnovoNormiranci in zavarovalna osnova, zakaj na delavnico?

Mnogi svoje knjigovodstvo vodite sami, a ste v dvomih, kako pripraviti davčni obračun. Davčni obračun oziroma obračun dohodnine od dohodka iz dejavnosti se pripravi na podlagi evidence izdanih računov, nato pa se na podlagi teh podatkov ugotovi zavarovalno osnovo.

Da bi vam pomagali rešiti dileme glede obveznosti za normirance ob koncu poslovnega leta, smo pripravili delavnico na temo priprave letnih poročil – davčnega obračuna in določitev zavarovalne osnove za prihodnje leto.

Prijava na delavnico

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Delavnica zajema sestavo, obračun in izdelavo davčnega obračuna za Finančno upravo RS, ki ga morate najkasneje do 31. marca za preteklo leto oddati vsi samostojni podjetniki in druge fizične osebe, ki opravljate dejavnost in vodite poslovne knjige na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov. Več v Davčni obračun normiranca: letos prvič samo digitalno

Normiranci in zavarovalna osnova, kaj so normirani odhodki?

Spomnimo, poslovanje na podlagi normiranih odhodkov pomeni, da poslujete z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov.

Ugotavljanje davčne osnove na podlagi normiranih odhodkov je primernejše za tiste, ki imajo razne storitvene dejavnosti (intelektualne, umetniške, novinarske, odvetniške, računovodske, zdravstvene ipd.) in nimajo posebno visokih stroškov z nabavo materiala, blaga in osnovnih sredstev; za tiste, ki veliko nabavljajo, investirajo in zato uveljavljajo dejanske odhodke in olajšave za investicije.

Prijava na delavnico

Normiranci, znate določiti novo zavarovalno osnovo?

Klikni in deli

Rok za oddajo: 31. marec!

Ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov pomeni poenostavljen način ugotavljanja davčne osnove, saj zavezancem ni treba voditi evidenc o odhodkih oziroma stroških, ki jih imajo pri poslovanju, pišejo na eVem.

Potrebujete nasvet glede davčnega obračuna? Rezervirajte si termin za individualno svetovanje na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

V primeru, da davčno osnovo od dohodka iz dejavnosti ugotavljate na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov, se davčna osnova ugotovi na način, da se od ustvarjenih prihodkov odštejejo normirani odhodki, in sicer v višini 80% odstotkov ustvarjenih prihodkov.

Dohodnina od dohodka iz dejavnosti se odmeri po 20 odstotni davčni stopnji in se šteje za dokončen davek. Več tudi v Kako se ugotavlja davčna osnova pri normirancih?

 

Prijava na delavnico

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja