Go to Top

Nezgodno zavarovanje: Ga lahko sklenete prek spleta?

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so preverili, kakšne možnosti imate, če se želite podrobneje pozanimati o različnih zavarovanjih, ali nezgodno zavarovanje celo skleniti, ne da bi vam bilo sploh treba zapustiti domače stanovanje.

Primerjalno ocenjevanje nezgodnih zavarovanj po spletu je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih izvaja Mednarodni institut za potrošniške raziskave (MIPOR). Storitev pa sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Izkazalo se je, da večina izmed osmih pregledanih zavarovalnic dokaj dobro predstavi zavarovanje na spletu. Vendar pa le dve izmed njih na spletu omogočata tudi konkretno sklenitev izbranega nezgodnega zavarovanja.

Prijava na izobraževanje

Izbirate nezgodno zavarovanje na spletu? Na kaj morate biti pozorni?

Ko se odločate o tem, ali potrebujete nezgodno zavarovanje, najprej preverite, ali ste morebiti za določene primere že zavarovani v okviru drugih zavarovanj (npr. na delovnem mestu, v športnem ali drugem društvu, v okviru premoženjskega, avtomobilskega zavarovanja…), priporoča MIPOR. Dobro je tudi, da se pozanimate, kakšno kritje vam omogoča že sklenjeno zavarovanje.

Na podlagi omenjenih informacij boste lahko lažje izbrali zavarovanje, ki bi v primeru nezgode vam in osebam, ki so od vas odvisne, omogočalo finančno varnost.

Prijava na izobraževanje

Ne spreglejte ponudbe podjetniških izobraževanj, ki jih nudimo v podjetju Data. Na naši VEM točki pa lahko uredite tudi vse prijave, odjave in spremembe za socialno zavarovanje (za družbenike, samozaposlene in vse zaposlene). 

Prijava na izobraževanje

Posebno pozornost namenite zavarovalnim vsotam

MIPOR svetuje, da zavarovanje sklenete šele takrat, ko imate o njem zadostne informacije. Najbolj smiselna izbira je zavarovanje za primer trajne invalidnosti oziroma zavarovanje za primer nezgodne smrti. To sta namreč nevarnosti, zaradi katerih bi vi oziroma družinski člani, ki so od vas odvisni, utrpeli najhujše finančne posledice.

Ko izbirate zavarovanje, morate največ pozornosti nameniti zavarovalnim vsotam. Od izbranih zavarovalnih vsot je namreč odvisno izplačilo, ki ga boste prejeli s strani zavarovalnice. Na ZPS pojasnjujejo, da je primerna zavarovalna vsota tista, s katero boste lahko nadomestili izgubo prihodkov zaradi začasne ali trajne izgube delovne sposobnosti in stroške, ki nastanejo zaradi nezgode.

Realno oceno ustrezne zavarovalne vsote lahko opravite s pomočjo vaših letnih prihodkov. Praviloma velja, da mora biti zavarovalna vsota za primer invalidnosti približno šestkratnik, zavarovalna vsota za primer smrti pa približno trikratnik letnih prihodkov.

Od pogodbe lahko odstopite v 14 dneh

Na ZPS ob tem opozarjajo, da ob sklenitvi zavarovanja prek spleta, od pogodbe lahko odstopite. Pri pogodbah o finančnih storitvah, sklenjenih na daljavo, ima namreč potrošnik pravico, da v 14 dneh podjetju sporoči, da odstopa od pogodbe. Pri tem mu ni treba navesti razloga za svojo odločitev ali plačati pogodbene kazni.

Morda vas zanima tudi:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja