Go to Top

Naziv podjetja oz. ime podjetja – na kaj morate biti pozorni pri izbiri?

Naziv podjetja oz. ime podjetja je po pripovedovanju podjetnikov ena najtežjih nalog pri pripravi na podjetniško pot. Podjetniki, ki se želijo registrirati kot samostojni podjetniki, nas svetovalce pogosto sprašujejo ali mora naziv podjetja res vsebovati njihovo ime in priimek. Ker gre v primeru s.p. za fizično osebo, ki na trgu opravlja gospodarsko dejavnost, Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) navaja, da mora s.p. v imenu podjetja vedno navesti svoje ime in priimek v taki obliki, kot sta ime in priimek naveden na osebnem dokumentu. Pri registraciji d.o.o., ki je pravna oseba pa podjetnik uporabi kot naziv podjetja le imaginarno ime. Tudi izbira imaginarnega imena je hud zalogaj za družbenike, ki se pripravljajo na registracijo d.o.o. na DATA točki.

Pretvorite vašo bruto plačo v neto!

Naziv podjetja oz. ime podjetja pri registraciji samostojnega podjetnika

Samostojni podjetnik ima več možnosti pri pripravi imena podjetja. S.p. mora upoštevati dejstvo, da je v imenu podjetja vedno vsaj ime in priimek podjetnika in kratica s.p., ki označuje obliko podjetja. Pri postopku registracije s.p. mora s.p. vedno navesti popoln naziv podjetja. Ta vključuje opis glavne dejavnosti podjetja. Lahko se odloči tudi za skrajšani naziv podjetja. Lahko pa pred popolno ime podjetja določi še imaginarno ime.

Poglejmo na primeru:

  • Kozmetične storitve, Manja Strle s.p. – popolno ime podjetja;
  • Manja Strle s.p. – skrajšano ime podjetja.

Lahko pa gre za uporabo imaginarnega imena podjetja.

  • KREMICA, kozmetične storitve, Manca Strle s.p. – popolno ime podjetja;
  • KREMICA, Manja Strle s.p. – skrajšano ime podjetja.

Pri izbiri imaginarnega imena podjetja mora biti pozoren na določila 20. in 21. člena ZGD-1. Od leta 2015 se lahko imaginarno ime podjetja navede tudi v tujem jeziku, medtem ko morajo ostale sestavine imena podjetja ostati v slovenskem jeziku.

Če želite tudi vi ustanoviti s.p. ali d.o.o. nas pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si. Termin za registracijo podjetja pa lahko rezervirate tudi preko spletnega obrazca!

Opravite informativni izračun dohodnine z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Veste, kakšen regres vam pripada v 2023?

Naziv podjetja oz. ime podjetja v primeru registracije d.o.o.

Za razliko od s.p. je imaginarno ime podjetja pri d.o.o. obvezno. Ravno tako za d.o.o. veljajo določila 20. in 21. člena ZGD-1. Tudi d.o.o. lahko za imaginarno ime izbere tujo besedo, ki vsebuje črke, ki jih ni v slovenski abecedi. Dolgi naziv podjetja je obvezen. Obvezne sestavine dolgega imena pri d.o.o. so fantazijsko ime, dejavnost in oblika podjetja – d.o.o.

Primer:

BOBENČEK, oglaševalska agencija, d.o.o. – popolno ime podjetja;

BOBENČEK d.o.o. – skrajšano ime podjetja.

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Naziv podjetja oz. ime podjetja in določila v ZGD-1 (1. del)

V Zakonu o gospodarskih družbah (ZGD-1) obstajajo podrobna zakonska določila glede imena podjetja:

  • Ime podjetja ne sme vsebovati imen ali znakov tujih držav ali mednarodnih organizacij.
  • Če je družbenik podjetja oseba (pravna ali fizična), ki ima v imenu tuje črke, ki vsebuje besede v tujem jeziku, je dovoljena uporaba takega imena.
  • Besedo Slovenija ali njene izpeljanke (Slo, .si) in kratice ter zastavo in grb Republike Slovenije je dovoljeno vnesti v firmo le z dovoljenjem Vlade Republike Slovenije. Dovoljenje vlade ali pristojnega organa samoupravne lokalne skupnosti je potrebno tudi zato, da se v firmi uporabijo besede, ki označujejo državo ali samoupravno lokalno skupnost (npr. državni, republiški, občinski).
  • Kljub prejšnjemu določilu se lahko brez soglasja uporablja končnica .si, če firma vsebuje le domeno.
  • Firma lahko vsebuje tudi tuje besede in tuje črke. V slovenskem jeziku pa morata biti sestavina firme, ki nakazuje dejavnost in oznaka družbe. Dovoljene so črke X, Y, W in Q.

 Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Naziv podjetja oz. ime podjetja in določila v ZGD-1 (2. del)

V ZGD-1 pa so opredeljena še naslednja določila:

  • Ime in priimek oziroma psevdonim zgodovinske ali druge znamenite osebe je dovoljeno vnesti v firmo le z njenim dovoljenjem. Če je že umrla, pa z dovoljenjem njenega zakonca in sorodnikov do tretjega kolena v ravni vrsti ter staršev, če so še živi, ter z dovoljenjem ministra ali ministrice, pristojnega za javno upravo.
  • Firma ne sme vsebovati besed ali znakov, ki nasprotujejo zakonu ali morali, vsebujejo znane blagovne in storitvene znake drugega upravičenca, ali vsebujejo ali posnemajo uradne znake.
  • Družba mora pri svojem poslovanju uporabljati firmo v obliki, v kakršni je vpisana v register. Uporablja pa lahko tudi skrajšano firmo, ki vsebuje vsaj sestavino, po kateri se firma družbe razlikuje od firm drugih družb in oznako za kakšno družbo gre. Skrajšana firma se vpiše v register.
  • V slovenskem jeziku mora biti sestavina firme, ki nakazuje dejavnost in oznako družbe. Prevod firme v tuj jezik, pa se lahko uporablja samo skupaj s firmo v slovenskem jeziku. Dodatne sestavine firme lahko poleg črk slovenske abecede vsebujejo tudi črke X, Y, W in Q. Lahko pa se uporabljajo tudi besede z drugimi črkami, če ustrezajo firmam, imenom ali priimkom družbenikov, ki so sestavni del firme ali ustrezajo registriranim znamkam.

Minimalna plača v 2023, koliko znaša po novem?

Mnogi marketinški strokovnjaki zatrjujejo, da se marketing podjetja začne s pravo izbiro imena podjetja. Če potrebujete pomoč pri pripravi imena podjetja, smo vam na voljo podjetniški svetovalci DATE. Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530 in se naročite na individualno svetovanje.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja