Go to Top

Na varnem pred novoletno gnečo – nakupi na spletu

Nakupi na spletu imajo nedvomno prednost pred tekanjem po trgovinah, še posebej v predprazničnem času, ko se tam kar tare ljudi. Dobra tretjina spletnih kupcev nakupuje izključno pri slovenskih trgovcih. Pripravili smo kratek pregled najpogostejših možnosti plačila in nekaj napotkov za večjo varnost spletnega nakupovanja.

Potrošnikom svetujemo, da pred izbiro načina plačila preverijo, če morda izbrani način povzroči dodatne stroške ali zmanjša morebitni popust. Previdnost pa nikakor ne bo odveč tudi pri prevzemu blaga – potrošniki naj pred prevzemom preverijo ali je prejeti izdelek poškodovan tudi, če je sam paket nepoškodovan ter prevzem v primeru poškodb zavrnejo.

Informativni izračun plače

Nakupi na spletu in 6 najpogostejših možnosti plačil

1. Plačilo po povzetju:

Prednost tega načina je, da potrošnikom po spletu ni treba posredovati občutljivih podatkov, res pa je da bodo morali ob prevzemu naročenega blaga praviloma plačati z gotovino.

2. Plačilo s kartico z odloženim plačilom:

Na varnem pred novoletno gnečo – nakupi na spletuPodatke o svoji kartici morajo potrošniki posredovati prek spleta. Pri uporabi šifrirane povezave in trimestne varnostne kode je tveganje, da bi bili podatki zlorabljeni razmeroma majhno. Še manjše pa je tveganje, če uporabijo funkciji “Mastercard Secure Code” ali “Verified by Visa”, ko namesto podatkov o kartici uporabijo geslo in varnostno sporočilo. Na splošno velja, da v primeru zlorabe kartice potrošniki ne jamčijo za škodo nad 150 evri razen, če so ravnali zelo malomarno. Trgovcu naj potrošniki nikoli ne pošiljajo kopij svojih kartic in ne posredujejo svojih podatkov po telefonu.

3. Plačilo prek spletnega plačilnega servisa:

S trgovčevega spletnega mesta bodo pri naročilu preusmerjeni v svojo spletno banko, kjer jih bo že čakal pripravljen nalog za plačilo.

4. Plačilo z uporabo sistema Moneta:

Sistem ponuja možnost varnega plačevanja s pomočjo mobilnega telefona. S trgovčevega spletnega mesta bodo potrošniki preusmerjeni na spletno mesto upravljavca sistema. Temu sporočijo svojo telefonsko številko in poslal jim bo SMS-sporočilo s kodo, ki jo potrebujejo za nakup. Praviloma bo nakup zaračunan v okviru mesečnih stroškov uporabe mobilnega telefona.

5. Plačilo s pomočjo storitve PayPal:

Trgovcu potrošnik posreduje le svoj referenčni naslov elektronske pošte, občutljivi podatki o karticah ali bančnem računu pa se hranijo na strežniku PayPala. Tveganje pomenijo predvsem lažna spletna mesta ponudnikov, ki vabijo k posredovanju vstopnih podatkov za potrošnikov račun PayPal.

6. Plačilo ob prevzemu na blagajni:

Nekateri ponudniki omogočajo, da potrošniki blago prevzamejo in plačajo na blagajni v trgovini, kljub temu pa lahko na spletu udobno primerjajo ponudbo in izkoristijo popust pri spletnem nakupu. S trgovcem naj se potrošnik predhodno dogovori za rok, v katerem bo kupljeno blago na voljo za prevzem.

Ustanovitev podjetja

Nakupi na spletu – 4 nasveti za varno nakupovanje

1. Podatki o ponudniku:

Dobre spletne trgovine na svojem spletnem mestu pregledno objavijo popolne kontaktne podatke o sebi, o postopku nakupa in splošne pogoje. Potrošnikom svetujemo, da kontaktne podatke shranijo, da bodo lahko s ponudnikom, če bi se pojavile težave, hitro navezali stik. Previdnost je na mestu pri spletnih trgovinah, ki objavijo le naslov poštnega nabiralnika.

2. Varnost osebnih podatkov:

Podatke o svojem bančnem računu ali karticah naj potrošniki posredujejo le prek šifriranih povezav. Prepoznali jih bodo na primer po napisu “https” v naslovni vrstici spletnega brskalnika. Letos je v veljavo stopila nova Splošna uredba o varstvu osebnih podatkov (GDPR). Ta na novo določa pravila o pridobivanju, zbiranju in obdelavi osebnih podatkov.

Pravni nasvet GDPR

3. Gesla:

Potrošniki naj uporabljajo gesla sestavljena najmanj iz osmih znakov (malih in velikih črk, simbolov in številk), saj so varnejša. Gesla sestavljena iz njihovega imena, rojstnega dne ali drugih osebnih podatkov je mnogo lažje zlorabiti. Gesel ni priporočljivo shranjevati na računalniku, saj lahko tako postanejo plen hekerja, ki bi mu uspelo vdreti vanj.

4. Zaščita računalnika:

Potrošniki naj ne pozabijo na protivirusne programe in požarni zid, ki hekerjem oteži dostop do računalnika. Odsvetujemo tudi opravljanje spletnih nakupov s tujih računalnikov, za katere ne vemo ali in kako dobro je poskrbljeno za zaščito. Podatki so namreč tako varni, kot je varen računalnik oz. naprava s katere nakupujemo.

Preberite tudi:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja