Go to Top

Nakup prek spleta iz tretjih držav – kako je z dajatvami?

Nakup prek spleta (tudi iz tretjih držav) je v času informacijske tehnologije pogost. Kakšna pravila veljajo gleda davkov in ostalih dajatev, ko gre za nakup prek spleta iz tretjih držav?

Informativni izračun plače

Opravljene morajo biti carinske formalnosti

Če opravite nakup prek spleta, morajo biti za pošiljke, ki prispejo iz držav, ki niso članice EU, praviloma opravljene carinske formalnosti. To velja tudi za pošiljke manjših vrednosti, ki se preko spleta naročijo iz tretjih držav. Carinske formalnosti načeloma v imenu naslovnika pošiljke opravi poštni operater (Pošta Slovenije) ali hitri prevoznik.

Registracija s.p. na DATA točki!

Nakup prek spleta iz tretjih držav – oprostitve plačila dajatev

Za pošiljke z blagom, katerega vrednost brez vključene poštnine ne presega 150 evrov, so oproščene plačila carine in se zanje obračuna le DDV. Izjema so pošiljke, ki jih fizična oseba pošilja fizični osebi v vrednosti do 45 evrov. Takšne pošiljke so oproščene plačila carine in DDV. Te oprostitve ne veljajo pri uvozu alkoholnih in tobačnih izdelkov ter parfumov in toaletnih vod. Če naslovnik poravna uvozni DDV, ko opravi nakup prek spleta pri prodajalcu, ki je vključen v posebno ureditev (OSS/VEM) za obračun uvoznega DDV, se DDV ob uvozu pošiljke ne obračuna.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

davčno svetovanje

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Nakup prek spleta iz tretjih držav – kaj se obračuna pri pošiljki?

Za pošiljke v vrednosti nad 150 evrov je potrebno obračunati carino in DDV. Osnova za obračun carine je carinska vrednost blaga, v katero se v celoti vključuje tudi poštnina do namembnega kraja. Seznam blaga (s stopnjami), ki se najpogosteje uvažajo, je na voljo tukaj. DDV pri uvozu blaga se obračuna od davčne osnove. To sestavlja carinska vrednost blaga ter znesek carine in drugih dajatev, ki se plačujejo ob uvozu. DDV pa se obračuna glede na vrsto blaga. To je lahko po splošni stopnji 22 % oz. po znižani stopnji 9,5 % (npr. brezalkoholne pijače) ali 5 % (na primer tiskane knjige, časopisi, revije). Ob nakupu trošarinskih izdelkov pa se obračuna in plača tudi trošarina. Ob tem velja izpostaviti, da nakup prek spleta iz tretjih držav ni dovoljen za zdravila. Uvoz zdravil po pošti za fizične osebe je namreč prepovedan.

Ustanovite podjetje na Dati!

Nakup prek spleta iz tretjih držav – primer

Poglejmo še na primeru, ko gre za nakup prek spleta iz tretjih držav. Kako je z dajatvami?

Če fizična oseba naroči preko spleta mikrofon (500 eur) in slušalke (200 eur) od dobavitelja iz Amerike. Skupaj nakupna vrednost znaša 700 evrov, ter poštnina 70 eur. Kupec v Slovenji plača DDV v višini 169,70 evrov.

Izračun: 700 + 70 = 770* evrov x 22 % = 169,40 evrov

*davčna osnova je nakupna vrednost plus poštnina. V kolikor bi bila obračunana še carinska dajatev bi tudi ta zviševala osnovo od katere se izračuna in plača 22% DDV.

Mimogrede, imate glede davkov kakšne dileme? Obrnite se na naše davčne strokovnjake! Za termin plačljivega strokovnega svetovanja se lahko naročite na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja