Go to Top

Najem stanovanja – so vam zaračunali provizijo?

Najem stanovanja je aktualna tema za bodoče študente in ostale najemnike

Najem stanovanja je aktualna tema za bodoče študente, ki oktobra prihajajo na študij v izobraževalna središča. Pri najemanju stanovanj od zasebnikov bodite pozorni, da vam agencija ne bo neupravičeno zaračunala provizije!

Študentje, ki najemajo nepremičnine v kraju študija, naj bodo pozorni, kdaj lahko nepremičninska agencija najemniku zaračuna posredniško provizijo. V praksi se namreč dogaja, da najemniku za najem stanovanja zaračunajo provizijo v višini ene najemnine, čeprav z nepremičninsko agencijo ni sklenil pogodbe o posredovanju, ne ustno ne pisno. Na primer: najemnik pokliče na agencijo za najem stanovanja, dobi kontakt od lastnika in sklene najemno pogodbo. Nato pa mu agencija pošlje račun za provizijo za posredovanje.

Pravna služba podjetja Data, d.o.o., opozarja, da to ni v skladu z zakonodajo. Žal se to pogosto dogaja in naši pravniki poudarjajo, da lahko najemnik takšno plačilo zavrne.

Zakon o nepremičninskem posredovanju namreč določa, da se lahko provizija zaračuna le naročitelju, s katerim ima nepremičninska agencija sklenjeno pogodbo. V pogodbi mora biti seveda določena tudi višina provizije. Najem stanovanja pa se pogosto dogovori kar med lastnikom in najemnikom.

Plačilo za posredovanje lahko nepremičninska družba zaračuna le naročitelju na podlagi pogodbe o posredovanju v prometu z nepremičninami. Če je med pogodbenima strankama prodajne, najemne, zakupne ali druge pogodbe za določeno nepremičnino dogovorjeno, da plačilo za posredovanje plačata obe stranki, se znesek iz prejšnjega odstavka razdeli. 

Vsiljena pogodba o posredovanju je nična

Zakon še pravi, da je pogodba o posredovanju, ki je v nasprotju s prejšnjim določilom, nična. Tudi sodna praksa to potrjuje, dober primer je sodba Višjega sodišča v Ljubljani. Torej: tudi če bi posrednik stranki, ki se je le odzvala na konkreten oglas za konkretno nepremičnino, vsilil v podpis pogodbo o posredovanju, bi bila takšna pogodba nična.

Če torej nepremičninska agencija neupravičeno zahteva plačilo provizije, vam lahko pomaga naša pravna služba.

Mladi imajo dobre poslovne ideje

Izkušnje naših podjetniških strokovnjakov kažejo, da imajo mladi zelo dobre poslovne ideje, zato imajo dobro priložnost, da dodatno zaslužijo ali se celo samozaposlijo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Mladi se namreč pogosto odločajo za vstop v podjetništvo. Ustanovitev podjetja je na VEM točki Data hitra in brezplačna. Pred tem korakom pa se morate dobro pozanimati, kakšno obliko podjetja boste izbrali in če bo vaša poslovna ideja sploh privabila dovolj kupcev. Vse to lahko preverite na našem brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. Pred registracijo podjetja pa vas vabimo še na brezplačno izobraževanje o vsem, kar potrebujete za registracijo s.p. ali d.o.o. 

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

16. avgust: rok za prošnjo za bivanje v domu

Ne spreglejte roka za oddajo prošenj za sprejem in podaljšanje subvencioniranega bivanja študentov visokošolskega študija v (zasebnih) študentskih domovih, dijaških domovih in pri zasebnikih za študijsko leto 2018/19. Študenti visokošolskih študijskih programov, ki želijo koristiti pravico do subvencije za bivanje, morajo namreč prošnjo za sprejem ali podaljšanje bivanja oddati do 16. avgusta 2018. Rok velja tudi za tiste, ki se bodo vpisali ali šele oddali prijavo za vpis na študij po roku za oddajo prošnje za subvencionirano bivanje študentov.

Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so sporočili, da je v študijskem letu 2018/19 skupaj razpisanih 11.941 mest za subvencionirano bivanje:

  • za sprejem: 4.050,
  • za podaljšanje bivanja: 7.876,
  • za študente s priznano mednarodno zaščito: 15.

Višina subvencije za bivanje študentov v prihodnjem letu je:

  • 21,50 evra na študenta za javne študentske (dijaške) domove,
  • 32 evrov na študenta za zasebne študentske domove in zasebnike.

Pripravila: pravna služba podjetja Data, d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja